Home BiH VIDEO: Bosanski lonac i Adnan Pacoli predstavili spoj sevdalinke i beatbox-a

VIDEO: Bosanski lonac i Adnan Pacoli predstavili spoj sevdalinke i beatbox-a

0
VIDEO: Bosanski lonac i Adnan Pacoli predstavili spoj sevdalinke i beatbox-a

Trio koji čine Kenan Mačković (vokal i klavir), Mirza Redžepagić (gitara) i Davor Maraus (udaraljke), u ovoj pjesmi se pridružio i beatboxer Adnan Pacoli, te je tako sevdalinka, koju je izvorno izvodio doajen Himzo Polovina, dobila potpuno modernu reinterpretaciju.

“Saradnja sa Pacolijem se desila nakon našeg razmišljanja da u sevdalinku ubacimo neke elemente modernog zvuka, odnosno da sevdalinku zvučno i instrumentalno što više približimo mlađoj generaciji. Ideja se Adnanu veoma svidjela i već na prvoj probi smo uvidjeli da je taj spoj moguć“, rekao je Kenan Mačković.

Dodali su da se među njihovom publikom već desila jedna interesantna anegdota.

“Ušli smo u studio, snimili sve, a u međuvremenu je ova sevdalinka izvedena na nekoliko koncerata uživo i reakcija publike je bila odlična. Čak je i neko napisao, podijelivši video sa koncerta, spoj beatboxa i sevdalinke = hipsterdalinka”, ispričao je Mirza Redžepagić.

Na pjesmi se pojavljuje i Emir Smajiš, profesor harmonike i dugogodišnji prijatelj trija koji svojim zvucima harmonike oblači sevdalinci staro ruho. Pjesma je snimana u studiju Long Play u Sarajevu, a mix i mastering pjesme je radio Mahir Sarihodžić.

Idejno rješenje i produkciju spota su radili troje mladih i talentovanih kreativaca iz NAVA produkcije, Sadžida Hadžić, Nemanja Popović i Danilo Marković.

Trio “Bosanski lonac” nastao je iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na one koji će tek kasnije doći. Svoje prvo veće javno pojavljivanje trio je imao na 4. Sarajevo Sevdah Festu u maju 2014. godine, gdje su zajedno sa brojnim gostima prezentovali svoje aranžmane i zabilježili zapažen uspjeh.

Prije ove obrade, “Bosanski lonac“ je objavio i spot za pjesmu “Putuj vjetre” koju je izvorno izvodio Safet Isović, a njihov flamenco/latino aranžman pjesme je najavio novi pristup obrade tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentara