Video: BKC “Visoki”

Bosanski kulturni centar – Visoki je projekt Himze Fazlića, a izložbeni dio je porodična zbirka Snježane Popić.

Bosanski kulturni centar – Visoki sa radom je počeo u junu 2015. Udruženje je osnovano zahvaljujući entuzijazmu nekolicine ljudi koji su spremni ulagati svoje znanje i iskustvo u prosperitet kulture i napredak bh društva.

Bosanski kulturni centar je apolitično i areligijsko udruženje građana koje će raditi na rehabilitaciji našeg istinskog nacionalnog imena bosanac, kroz promociju bosanske tradicije i običaja, te ćemo organizovati edukacije, seminare, likovne izložbe, promocije i slično.

Među glavnim prioritetima su čista i ekološki zdrava okolina za koju ćemo se zalagati i raditi na tome da očistimo i čuvamo čistu Bosnu i Hercegovinu, te ćemo kroz edukativne programe pokušati i drugima podignuti svijest o značaju i zaštiti životne sredine.
Naša domovina u svim sferama ( ekonomskim, društvenim, političkim i ličnim) može ići naprijed samo kroz proces integracija i u ulaskom u Evropsku uniju. Evropska unija je cilj zbog naše multiukulturalnosti jer daje sigurnost, demokratiju i poštivanje svih ljudskih prava, a naš zadatak je dati osnovne ekonomske i društvene smjernice snalaženja i načina života u Evropi.

Naš cilj je, a i kroz svoje aktivnosti mi se zalažemo za:

– Afirmisanje i reanimaciju istinskih vrijednosti BiH

 

– Afirmaciju, promociju i očuvanje imena Bosanac ( ime za stanovnike BiH ili osobe koje su porijeklom iz BiH)

 

– Promociju i očuvanje izvorne bosanske kulture i tradicije kroz aktivnosti udruženja

 

– Promocija Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou

 

– Unaprijeđenje demokracije, ljudskih prava i tolerancije kroz rasprave, otvorene debate, okrugle stolove i različita istraživanja

 

– Povezivanje i zajedničko nastupanje sa ostalim kulturnim centrima u cijeloj BiH i EU

 

– Organiziranje seminara, edukacija i treninga za različite ciljane grupe iz oblasti ljudskih prava, rješavanja sukoba mirnim putem, unaprijeđenje dijaloga i tolerancije.

 

 

Međutim, najvažnije su aktivnosti koje su praktički vidljive kao što je i ova danas, a nastojat čemo da reanimiramo i afirmiramo našu kulturu, tradiciju kao naše bogastvo i dati mu više na značaju i to kroz aktivnosti udruženje a prije svega kroz edukativne programe. S obzirom da je naše udruženje novoformirano, mi se već možemo pohvaliti raznovrsnim aktivnostima kao što su kursevi stranih jezika, postavljena je stalna izložba slika bosanskih vladara, održavamo i Zumbu ( plesna sekciju, aerobik i fitness), pokrenuta je i škola slikanja, a u dugoročnom planu je i pokretanje web radija i kino sala.

bkcvisoki.com