VIDEO / Belmin Zukan (SDP) u emisiji “Plenum” na FTV

Ko će činiti vlast na federalnom nivou? Slijede li dugotrajne blokade? Može li se desiti da Fadil Novalić nastavi i treći mandat? Pod čijom kontrolom bi mogla biti stara Vlada u još jednom mandatu? Ko s kim komunicira u tajnosti? Postoji li većina u Parlamentu Federacije i koliko je stabilna?

Jesu li svi pregovori bili uzalud? U Plenumu FTV-a odgovaraju visočki zastupnik u Federalnom parlamentu i predsjednik GO SDP Visoko Belmin Zukan i Adnan Efendić (SDA).

“Mislim da su predstavnici Trojke, Šestorke, Četvorke, ko zna već čega malo požurili u implementaciju izbornih rezultata. Ukoliko se napravi novo preslagivanje vrlo je izvjesno da se može reflektirati na državni nivo”, istakao je u Plenumu Adnan Efendić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Kako će to biti, zaista ne bih želio spekulirati ili nagađati jer onda bih ličio na ove iz Trojke. Želim da vidimo kakav će rasplet da bude i da posvjedočimo. Dosad smo imali brojne izjave da će se nešto desiti, da će biti ovako, onako. Činjenica je trenutno da imamo Vijeće ministara. Isto je tako činjenica da nemamo Vladu Federacije. trebamo potvrditi rukovodstvo Federacije i kada to uradimo vidjećemo kakav će rasplet situacije biti. Ja pozivam sve one koji žele da rade u interesu građana da uzmemo u obzir Ustav, zakone i da implementiramo volju građana onako kako to propisuju legislativni okviri u Federaciji BiH.”

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Belmin Zukan kaže da je Vijeće ministara formirano i da ima većinu u oba doma državnog Parlamenta.

“Održana je konstituirajuća sjednica, očekujem da će ovih dana biti i prva redovna sjednica Vijeća ministara. Vjerujem da je pred njima puno posla kojeg trebaju da počnu raditi i ne mislim da će tu biti nekih preslagivanja. Sve ovisi o svakom partneru. Razgovor ne mora da znači ništa. Nisam siguran da može biti ugrožen budžet Federacije.”

Efendić naglašava da će od aprila penzije biti povećanje za dodatnih 4%.

“Već su povećane 11%, dakle ukupno 15% i to je pohvala Vlade premijera Novalića.”

Zukan dodaje da imamo inflaciju od 17% te da je pitanje koliko je efektivno povećana penzija.

“To je samo ublažavanje onoga što se dešava, a penzioneri neće dobiti povećanje nego će im biti malo manje smanjena penzija.”

“Bitno je da smo mi našim građanima ipak povećali penziju, da se oni mogu nositi sa teretom inflacije”, zaključio je Efendić.

 

Federalna.ba / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.