Lokalne TemePozitivno Visoko(VIDEO) 125. godina od početka izgradnje samostana Sv. Bonaventure u Visokom

(VIDEO) 125. godina od početka izgradnje samostana Sv. Bonaventure u Visokom

Na današnji dan – 28. maja 1899. godine započela je izgradnja samostana sv. Bonaventure u Visokom. Pored pisanih tragova, i danas postoji vidljiv dokaz tome, odnosno kamen ugrađen u samostansku zgradu, na kojem je upisan datum početka izgradnje. Kamen temeljac je tada donešen sa ruševina krunidbene crkve sv. Nikole u Milima. Samostan sv. Bonaventure je danas jedan od simbola Visokog i jedan od nacionalnih spomenika koji se nalaze u našem gradu.

U nastavku možete pogledati kratki film koji je napravljen prije pet godina, a povodom 120 godina od početka izgradnje samostana.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE