Vico Zeljković nakon izbora za predsjednika najavio velike stvari

Vjeruje u bolje dane za bh. nogomet

Vico Zeljković je danas izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza BiH.

Zeljković je na toj poziciji naslijedio Elvedina Begića, a za kraj višesatne Izborne skupštine NFSBiH, na kojoj je i dobio veliku čast, ali kako sam kaže i odgovornost, obratio se s nekoliko rečenica.

“Zahvaljujem se na izboru svim delegatima Skupštine. Ovo je velika čast i istovremeno velika obaveza za mene. Pokazali smo da imamo jedinstvo dva Saveza – Fudbalskog saveza RS i Nogometnog saveza Federacije BiH. U budućnosti ćemo se zalagati za jedinstvo i saradnju, kako bismo zajedno gradili još bolji Nogometni savez BiH. Nogometni savez BiH duguje veliku zhahvalnost FIFA-i i UEFA-i koji su svojom podrškom značajno pomogli da prebrodimo krizu izazvanu koronavirusom. Dokazali su se kao istinski prijatelji sporta. Nastojat ćemo u budućnosti da učvrstimo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Želimo u budućnosti pojačati saradnju sa susjednim nogometnim savezima”, poručio je Zeljković, pa je dodao:

“Želja nam je da nakon dugo vremena opet igramo na velikoj nogometnoj smotri. Imamo kvalitetnu reprezentaciju i siguran sam da to možemo ostvariti. Učinit ćemo sve da i naši klubovi napreduju. Radit ćemo na poboljšanju infrastrukture u svim sredinama, a plan nam je da napravimo 12 terena za premijerligaše sa najboljom travnatom podlogom. Također, plan je da se uvede VAR. Inzistirat ćemo i na razvoju i unaprijeđenju ženskog nogometa i futsala. Budućnost je pred nama, radit ćemo na tome da BiH ima i svoj nacionalni stadion, što je jedan od glavnih ciljeva. Zadataka i ciljeva je mnogo, ali mi smo spremni za sve izazove”.

Portal SportSport.ba

***

Skupština Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je danas izabrala novi Izvršni odbor krovne kuće bh. nogometa.

Odabrano je 15 ljudi koji će donositi sve odluke u bosanskohercegovačkom nogometu u narednom periodu, a oni su dobili podršku 59 delegata koji su prisustvovali današnjoj sjednici Skupštine.

Predstavnici iz kantona su Fuad Čolpa (Sarajevski), Azmir Husić (Tuzlanski), Irfan Durić (Unsko-sanski), Muhidin Raščić (Bosansko-podrinjski), Muris Jabandžić (Zeničko-dobojski) i Midhet Sarajčić (Srednjobosanski).

“Županije” će predstavljati Ivo Ivkić (Posavska), Ivan Beus (Hercegovansko-neretvanska) i Ivan Perić (Hercegbosanska).

Iz Područnih saveza iz RS-a su izabrani Milorad Sofrenić (Bijeljina), Milorad Lale (Istočno Sarajevo), Miloš Brkić (Gradiška i Prijedor) i Žarko Laketa (Doboj i Trebinje).

Najviše glasova, 58 od 59 mogućih, dobio je Ivan Beus.

Također, u Izvršni odbor su ušli direktno Vico Zeljković kao predsjednik FS RS i Dragan Soldo kao predsjednik NS FBiH.

Iz prošlog saziva su ostali Irfan Durić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Ivan Beus, Ivan Perić, Milorad Sofrenić i Vico Zeljković. Novi članovi u Izvršnom odboru su Fuad Čolpa, Azmir Husić, Muris Jabandžić, Ivo Ivkić, Milorad Lale, Miloš Brkić i Žarko Laketa. Oni su zamijenili Muhameda Begagića, Matu Jozića, Dragana Kulinu, Nurdina Peštalića, Dragana Soldu, Zlatka Spasojevića i Ranka Vučkovića.

Klix.ba