BiHVetlesen: Genocid nije došao iz vedra neba

Vetlesen: Genocid nije došao iz vedra neba

Ovih dana u posjeti Bosni i Hercegovini je Arne Johan Vetlesen, univerzitetski profesor u Oslu, istraživač zločina protiv čovječnosti. Genocid u Srebrenici u posljednje vrijeme je tema njegovih istraživanja, a istraživanje demografske revitalizacije Srebrenice nastavlja u saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. O aktuelnim temama govorio je za Federalnu televiziju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je jučer rezoluciju o Srebrenici koja, između ostalog, podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za činjenje genocida. Profesor Vetlesen u svojoj teoriji tvrdi da genocid podrazumijeva i individualnu i kolektivnu odgovornost.

“Genocid nije nešto što se dešava kao grom iz vedra neba. To je duga procedura i on kao takav traži određeno planiranje. Imamo određene faze u tom izvršenju u kojem osim vojnih, policijskih i političkih struktura učestvuju i intelektualci i akademici. U tom cijelom procesu, stvara se grupa koja je predviđena za uništenje, ali također imamo podjelu na ono što mi u teoriji zovemo – mi i oni. To je podjela koja je predviđena za uništenje. Imamo određenu etničku, vjersku i nacionalnu grupu spremnu za uništenje”, ističe profesor Vetlesen.

Pojasnio je i svoj stav prema kome je fenomen zla fokusiran na blizinu.

“Što se tiče genocida u Bosni, upravo smo imali ono što ja zastupam u svojoj teoriji, a to je teorija blizine. Dakle, u Bosni smo, za razliku od Holokausta, gdje se zločin dešavao negdje tamo daleko u Poljskoj, imali situaciju da imamo komšije, kolege sa posla, odnose učenik – nastavnik, gdje su oni ustvari tražili svoje poznanike da izvrše zločin nad njima. Isto tako, taj zločin neposrednog ubistva, silovanja, protjerivanja, dešavao se na prostoru gdje su ti ljudi živjeli. Sve je to urađeno s jednom namjerom, jednim ciljem, da bi se onima koji su preživjeli to, ogadilo, te da se više nikad ne vrate na to mjesto odakle su protjerani i da se više nikad ne uspostavi jedan običan komšijski, kolegijalni odnos kao što je bio prije”, navodi Arne Johan Vetlesen.

Profesor Vetlesen osvrnuo se i na dešavanja u Gazi.

“Što se tiče same Gaze, postoje određene sličnosti, ali i određene razlike u onome što se dešavalo u Bosni i u onome što se dešava sad u Gazi. Ono što je meni interesantno jeste to da su u Gazi žene i djeca od strane Hamasa uključeni u taj jedan negativni proces. Ustvari, žene i djeca su positovjećivani sa Hamasom, tako da su oni žrtve nečega što je Hamas uradio. To je za mene nepojmljivo i nema nikakvog opravdanja”, kazao je Arne Johan Vetlesen za Federalnu televiziju.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE