NaslovnicaBiHVerbalni suko...

Verbalni sukob ambasada Irana i Izraela zbog stava o BiH

Nakon što je Ambasada Izraela u Albaniji, zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, saopštila da država Izrael podržava izmjene Izbornog zakona BiH, nizale su se brojne reakcije od kojih je jedna dovela do verbalnog sukoba između Ambasade Islamske Republike Iran i ambasadora Izraela u Zagrebu.

Nakon što je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u utorak uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela u Tirani i zatražila zatražila pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima, oglasila se i Ambasada Irana:

“Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine”, napisali su iz ambasade na Twitteru.

Njihovu poruku kasnije je komentarisao i Ilan Mor, izraelski ambasador u Hrvatskoj.

“Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…?”, napisao je izraelski ambasador.

Podsjetimo, ranije su iz Ambasade Izraela u Tirani saopštili kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH dobrodošli, kao i to da pozdravljaju ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ministrica Turković je navela da je bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.