NaslovnicaSvijetVeliki šumski...

Veliki šumski požari zahvatili Kanadu, evakuisano 26.000 ljudi

Napori na gašenju šumskih požara u različitim provincijama Kanade nastavljaju se punom snagom, izjavio je u ponedjeljak uvečer premijer Justin Trudeau.

“Uz stotine smo hrabrih žena i muškaraca koji se bore protiv šumskih požara širom zemlje. Stojimo uz zajednice koje su evakuisane kao i sa ljudima od obale do obale koji preživljavaju ovo bolno, srceparajuće vrijeme”, rekao je Trudeau.

Istakao je da je ovo “posebno teška sezona šumskih požara” i da Kanada sarađuje s mnogim zemljama kao što su Novi Zeland, Južna Afrika, Sjedinjene Američke Države i Francuska na gašenju požara.

Kanada nastavlja da obučava vatrogasce kroz Fond za obuku za zaštitu od požara, preko kojeg Vlada podržava više od 425 vatrogasaca koji će biti angažovani i obučeni ove sezone.

“Do sada je 2023. godine bilo 2.214 šumskih požara u Kanadi, a izgorjelo je oko 3,3 miliona hektara. Trenutno je aktivno 413 šumskih požara, a 249 od njih je van kontrole“, rekao je ministar javne sigurnosti Bill Blair.

Procjenjuje se da je do ponedjeljka oko 26.000 ljudi evakuisano iz svojih domova, naveo je Blair.

Kanada se bori sa šumskim požarima od početka maja.

Trenutno je angažovano više od 1.000 vatrogasaca na gašenju požara.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.