Veliki humanitarac Sabahudin Sinanović bajramsku hediju odnio siromašnoj pravoslavnoj porodici u RS

Musliman iz FBiH svoju prvu bajramsku hediju odnio siromašnoj pravoslavnoj porodici u RS

Ispostavilo se da je ljudima dosta crne hronike i da žele vidjeti svjetlo na kraju tunela

Priča novinarke  Zorice Jorgić o tome kako je jedan musliman iz Federacije svoju prvu bajramsku hediju odnio siromašnoj pravoslavnoj porodici u RS, koju je preksinoć u svom centralnom Dnevniku objavio BHT1  – odmah je postala viralni hit.

Posebno u Srbiji, gdje su pljuštali lajkovi i dijeljenja na portalima koji su preuzeli taj TV prilog. Ispostavilo se da je ljudima dosta „crne hronike“ i da žele vidjeti svjetlo na kraju tunela. A to se svjetlo, dakle, nazire i u liku sada već čuvenog humanitarca iz Doboj Juga, Sabahudina Sinanovića. On je, podsjetimo bio i „Ličnost dana“ u Avazu, a „Večernjakov pečat“ ga je, očekivano, nominirao za „Humanitarca godine“.

Sve je počelo kada je Sinanović  za vrijeme Ramazana („Cijelog sam ga ispostio!“), na Facebook stranici „Regija Doboj vijesti“ primijetio da ljudi upućuju vapaje za Slobodanku Demonjić iz Dragalovaca kod Doboja, koja sa troje maloljetne djece jedva preživljava. Da zlo nikad ne dolazi samo, potvrdila je, nažalost, i nedavna smrt glave porodice, Slobodankinog muža.

„Ja, apsolutno, ne vidim tu razlike da li je to čovjek pravoslavne vjere, katoličke ili muslimanske vjere. Ja samo gledam kome je u ovom momentu najpotrebnije i gdje ja mogu reagovati. Mene u suštini ne interesuju te granice, razumijete. Ali, nisam samo ja tu – evo po meni su svoju hediju poslale i Esmira Mujić i Sanela Mustafić koje su pokrenule akciju u Doboj Istoku, u Klokotnici. Tu je i novinar Sead Muftić sa FB stranice Regija Doboj vijesti“, izjavio je Sinanović.

Sabahudin je prvi dan Bajrama ovu porodicu obradovao sa prehrambenim namirnicama i obućom, ali glavni problem Demonjića je dom, jer ni kuća u kojoj žive nije njihova. Nakon što je BHT1 preksinoć u 19 sati objavio ovaj prilog, doslovce preko noći je dijaspora iz Austrije skupila 8.000 eura za izgradnju kuće. Odmah je reagirao i načelnik Općine Stanari, koji je kontaktirao Sinanovića i predložio mu da se za dva dana sastanu i oforme Inicijativni odbor za izgradnju kuće Demonjićima.

Osmjeh na lice vraća i hodža koji je na Sinanovićevo pitanje – da li on svoju bajramsku hediju može dati ljudima druge vjeroispovijesti, nakon Bajram-namaza odgovorio: „Duplo ti se piše, Sabahudine!“ Ove efendijine riječi izazvale su trenutan komentar na društvenim mrežama: „Ima nade za ovaj svijet“.

Pitali smo legendarnog humanitarca  – zašto sve ovo radi.

„Možda sam i ja nekada bio u sličnoj situaciji kao i obitelj Demonjić“, jasan je bio Sabahudin Sinanović.


Buka