BiHVeliki broj građana se okupio na mjestu stradanja Azre Spahić

Veliki broj građana se okupio na mjestu stradanja Azre Spahić

Nad Sarajevom nadvila se tišina i tuga. Građani su izašli na mjesto nesreće u kojoj je stradala Azra Spahić, na Marijin-Dvoru. Mirno i u tišini položili su cvijeće, palili svijeće svojoj sugrađanki, mladoj doktorici koja je stradala u petak navečer.

Saobraćajna nesreća se dogodila 26. maja u Sarajevu i tom prilikom poginula je mlada doktorica iz Bihaća zaposlena u Domu zdravlja KS Azra Spahić. Povrijeđene su još dvije pješakinje, a nesreću je izazvao Armin Berberović (1996.) iz Sarajeva. Bio je pijan i vozio je bez položenog vozačkog ispita.

Tragična nesreća potresla je sve. Jer, kako je rekao direktor Opće bolnice „Dr.Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović, to je tragedija za cijeli grad, za državu BiH.

On od policije traži da budu na svakom semaforu. Tako je, kaže, bilo i prije rata, tako treba i sada. Drastične kazne za prekršaje, a nije teško postaviti i ležeće policajca.

– Ovo je suviše tragično i suviše bolno za sve nas. Ogroman je gubitak, to je naša budućnost, ulažemo u nju i očekujemo da oni nose budućnost. Sada doživljavamo ovakve nesreće. Ovo je dan žalosti za cijelu BiH, izgubiti mladi život, nekoga ko bi liječio, pomagao drugima godinama, to je nenadoknadivo – rekao je Gavrankapetanović.

Građani, ljekari, novinari, kulturni radnici, mirno su protestirali i zatražili od vlasti da konačno stanu u kraj bahatim vozačima. Smatraju da se moraju napraviti radikalne promjene u zakonu o saobraćaju i ne samo u tom segmentu, nego općenito, radikalne izmjene krivičnog zakona.

Poručili su da je ovo ozbiljan ispit za vlasti u Kantonu, Federaciji, BiH.

Na proteste je stigao i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića. Otac koji se neumorno bori da pronađe, kako kaže, ubicu svog sina. On smatra da dok se ne promijeni stanje u državi, ove nesreće će se dešavati.

– Kazne su preblage, dok se ne povećaju, neće ovo stati. Za Selmu Agić i Editu Malkoč pet godina smo bili u sudnici. To je bila doktorica koja bi trebala da liječi i spašava živote građana. To je tuga – kazao je Memić.

Prisutni su poručili da je osnovni uslov da bi nam svima bilo bolje da i mi budemo bolji ljudi te da je najgora stvar kada vam oduzmu pravo na pravdu.

– Naša vlast se bavi posljedicama, a ne uzrocima. Azra bi bila živa da su se bavili uzrocima. Oduzeli su ono najsvetije jednoj osobi. Oduzeli su joj život. A to niko nema pravo – rečeno je.

Facebook stranica ‘Vi ovo dozvoljavate – za Editu i Selmu’ pozvala je građane na mirno okupljanje na mjestu nesreće na Marijin-Dvoru. I danas su ponovili da ulice Sarajeva nisu sigurne, da postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, te da institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja.

– Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju. Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada – poručeno je.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE