NaslovnicaZanimljivostiVelike pande ...

Velike pande više nisu ugrožena vrsta

Velike pande se više ne smatraju ugroženom vrstom, ali su još uvijek ranjive, saopćili su kineski zvaničnici.

Klasifikacija velikih pandi je promijenjena nakon što je njihov broj u divljini porastao na 1.800. Eksperti tvrde da je Kina uspjela spasiti ove životinje zahvaljujući dugoročnim naporima očuvanja uključujući širenje njihovog staništa.

Kina smatra pande navionalnim blagom. ali ih je i “posuđivala” drugim zemljama” kao “diplomatski alat”.

Poboljšanje klasifikacije je odraz boljih uslova za život pandi, poručio je Cui Shuhong, prvi čovjek ministarstva za ekoligiju i okoliš.

Međunarodni savez za očuvanje prirode je već ranije skinuo pande s liste ugroženih vrsta te ih od 2016. godine smatra “ranjivim”.

Kinezi se trude da razviju šume bambusa jer upravo bambus čini 99 posto ishrane velikih pandi. Bez bambusa bi pande vjerovatno gladovale.

Zoološki vrtovi su pokušali povećati broj pandi metodama za razmnožavanja u zatočeništvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.