NaslovnicaZDKKulturaVelika makedo...

Velika makedonska turneja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Međunarodni koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, realiziran u partnerskoj saradnji sa teatarskim i umjetničkim organizacijama iz Makedonije, nastao prema drami Dejana Dukovskog “Bure baruta” i u režiji Nine Nikolić, nakon nedavno održane bh. premijere uskoro će imati i makedonsku premijeru.

Umjetnički i produkcijsko-tehnički ansambl zeničkog BNP-a nalazi se na turneji u Republici Makedoniji u okviru koje će prikazati četiri izvođenja svojih predstava na scenama teatara u Skoplju i Bitolju.

Predstava “Bure baruta” bh. premijeru je imala prethodne sedmice na Velikoj sceni BNP Zenica, čime je i zvanično otvorena 69. umjetnička sezona te teatarske kuće. Već sutra u Makedonskom narodnom teatru Skoplje uslijedit će i makedonska premijera.

Predstava je nastala kao rezultat koprodukcijske saradnje BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, a premijerno se izvodi kao dio programa 43. internacionalnog teatarskog festivala MOT. Predstava će biti izvedena i dva dana kasnije, 29. septembra, na gostovanju u Narodnom teatru Bitolj.

“Bure baruta” je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u ‘crnu rupu’ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava istovremeno i opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih.

U predstavi igraju glumice i glumci BNP Zenica. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Pored predstave “Bure baruta”, makedonska publika će imati priliku narednih dana pogledati i predstavu u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica “Prodani smijeh” u režiji Darka Kovačovskog, koja će u Teatru za djecu i mlade Skoplje biti odigrana u petak, 28. septembra, a dan kasnije, 29. septembra, predstava će biti izvedena i na sceni Centra za kulturu Bitolj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Fena/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.