BiHVelika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Velika Britanija sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovih aktivnosti na podrivanju legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo je danas sankcioniralo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH na državnoj razini, bosanskih Srba, i Željku Cvijanović, predsjednicu entiteta Republika Srpska, zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Oznake, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su pod režimom sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu.

Ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti da potiču de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je izravno suprotno ustavu zemlje.

Milorad Dodik poduzeo je akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoj ured za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim istomišljeničkim partnerima, ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je kazala: “Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Potaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine”, stoji u objavi sankcija koje je objavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE