NaslovnicaZDKPolitikaVedad Jusić: ...

Vedad Jusić: Realizovan ugovor o donaciji 256 komada plastičnih kanti za selektivno odvajanje ambalažnog otpada

S ciljem unapređenja Programa razdvajanja komunalnog otpada na području općine Breza dana 23.08.2022 godine realizovan je Ugovor o donaciji između JP „Komunalno“ d.o.o. Breza i ovlaštenog društva za postupanje s ambalažnim otpadom „Eko život“ d.o.o. Tuzla koji obuhvata donaciju 256 komada plastičnih kanti (120 l) za selektivno odvajanje ambalažnog otpada.

Ukupna vrijednost projekta je 9.710,44 KM, od čega je „Eko život“ d.o.o. Tuzla finansirao 80%, a JP „Komunalno“ d.o.o. Breza 20% vrijednosti projekta.

Prvim pilot projektom bit će obuhvaćeno naselje Bate te će JP „Komunalno“ d.o.o. Breza izvršiti raspodjelu kanti (128 žutih kanti, 128 crnih kanti) domaćinstvima u ovom naselju.

Ovim projektom će se povećati broj građana koji će učestvovati u prikupljanju ambalažnog otpada za reciklažu što će djelovati na smanjenje količine komunalnog otpada koji se odlaže na deponijama, i povećati količine ambalažnog otpada.

Pored gore navedenog Općina Breza je u saradnji sa UNDP obezbijedila i nabavku dodatnih 70 plastičnih pokretnih kanti za miješani otpad, 70 plastičnih pokretnih kanti za separirani otpad – plastika, staklo i papir, te 15 kontejnera za lug. Učešće Općine Breza u ovom projektu iznosi 10 hiljada KM, a isporuka navedene opreme je planirana u mjesecu septembru. U okviru ovog projekta izrađeni su i dokumenti Zelene logističke šeme za upravljanje otpadom i Studija izvodljivosti za ekološki prihvatljivo sakupljanje i prijevoz otpada. Dokumenti se fokusiraju na postojeće prakse sakupljanja i transporta komunalnog otpada, te emisije koje se tim putem stvaraju.

Vjerujem da će aktivnosti koje realizuje Općina Breza i JP Komunalno doo Breza u saradnji sa partnerima doprinijeti ukupnom procesu upravljanja otpada na našoj općini, a da će građani odgovornim pristupom i selekcijom otpada biti partneri u rješavanju problematike upravljanja otpadom.

Izvor: FB Page načelnik općine Breza Vedad Jusić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.