ZDKVedad Jusić: Općina Breza gradi prvi, a vjerovatno i posljednji, kružni tok

Vedad Jusić: Općina Breza gradi prvi, a vjerovatno i posljednji, kružni tok

Na fotografiji pored mene je Božidar Tanović, jerej pravoslavne crkve u Brezi. Nalazimo se na području novoformiranog brezanskog jezera. S naše je desne strane, iako se ne vidi na priloženoj fotografiji, crkva Svetog velikomučenika Prokopija čije je zemljište uzurpirala Općina Breza za potrebe uređenja obale spomenutog jezera. U desnom uglu fotografije nekoliko metara iznad leži izvaljeni stećak kojeg neki Brezani pamte duže od 750 godina na toj lokaciji.

Sve navedeno izuzev činjenice da je na fotografiji uvaženi jerej i da se u blizini budućeg kružnog toka nalazi crkva Svetog velikomučenika Prokopija, naravno, nije tačno. U prvom dijelu posta referirao sam se na neke od kreacija i interpretacija naših dežurnih interpretatora društvenog života.

Općina Breza gradi prvi, a vjerovatno i posljednji, kružni tok. Općina Breza nije uzurpirala bilo čije zemljište niti je izvaljen stećak koji je dovezen na sadašnju lokaciju prije nekoliko godina. Radovi nisu obustavljeni, projekat je zahtjevan i podrazumijeva kao i svaki drugi određene poteškoće i usporenja. A i jezero je presušilo.

Sa jerejem Božidarom danas smo dogovarali podršku na aktivnostima uređenja ograde i dijela crkvenog dvorišta. Prije nekoliko mjeseci Općina Breza pružila je podršku sličnim aktivnostima katoličke crkve Svete Barbare kao i Medžlisa islamske zajednice u aktivnostima vanjskog uređenja Gradske džamije.

Pored činjenice da se radi o vjerskim objektima koje posjećuju vjernici, naši građani, komšije i gosti važno je naglasiti da se radi o tri objekta koja svojom ljepotom krase i uljepšavaju sami centar Breze. Drago mi je da ih imamo, da ih čuvamo i uređujemo.

Izvor: FB Page Vedad Jusić / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE