PreporukaVečeras predstavljanje monografije "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi"

Večeras predstavljanje monografije “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi”

Predstavljanje monografije “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi” autora Miroslava Landeke, predsjednika HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednika Središnje uprave HKD napredak u Sarajevu, bit će upriličeno večeras u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, s početkom u 19 sati.

Monografiju će, uz autora, predstaviti Napretkovci dr. Anto Ivić, dr. Marko Romić, Danijel Vidović i Josip Križanović, a u muzičkom dijelu nastupit će Napretkov trio Senso, kojeg danas čine Monija Jarak Mikulić, Elina Gvozdić i Marijana Pavlović.

“Monografija je prije svega priča o radu HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostar koja se korak po korak prometnula u jednu od najaktivnijih podružnica u velikoj Napretkovoj porodici, a u Mostaru je danas prepoznatljiva po Napretkovoj sedmici kulture, Napretkovom triju Senso te brojnim drugim kulturnim sadržajima i projektima koje organizira i stvara”, saopćeno je iz HKD-a Napredak.

Predgovor za monografiju napisala je prof. dr. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, dok je pogovor napisao direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović.

Grafičko oblikovanje uradio je akademski slikar Željko Koren, član Uprave HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar, lekturu i korekturu radila je Renata Jukanović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Mostar, a tisak Suton print Široki Brijeg.

Monografija sadrži oko 300 stranica novinskih tekstova s popratnim fotografijama i zanimljivim sadržajima koji se tiču organiziranih promocija, tečajeva, tribina, raznih izložbi, koncerata i drugih kulturnih programa.

„Namjerno ne nabrajam sve što su Napretkovci od 2018. do 2022. donijeli u Mostar ili iz Mostara pokazali svijetu. To ćete sami pronaći u brižljivo ispisanoj monografiji koja može biti podsjetnik, no puno je više od toga. Ona je stećak, i bokeljski kamen, ruža iz Busovače i blago hrvatsko koje se uvezalo u knjigu kako bi svakome pokazalo i dokazalo da se može ako se čistim srcem želi u malo vremena izgraditi novi most na temeljima koji nas čine ljudima. Kršćanskim temeljima koji su uključivi, hrvatskom identitetu koji je autohton i snažan kako u ličnom pečatu tako i u uvažavanju drugih i drukčijih koji su dio kulture grada na Neretvi“, napisala je u predgovoru prof. dr. Vanda Babić Galić.

Dodala je kako s ponosom ističe i cijeni rad mostarskog Napretka jer je on “primjer kako se u nevremenu može stvoriti vrijeme dobra, vrijeme mira, vrijeme molitve i nade da ono sutra pobjegne od onog jučer kako bi naša djeca svoja svitanja započinjala glazbom i suzvučjima ljubavi”.

„Dok je ovoga Društva sigurna sam u nova mostarska jutra, uostalom sve piše u ovoj vrijednoj monografiji koju treba svatko od nas pročitati, ne da bi zbrajao događanja, nego da bi spoznao kako se kulturom grade i mostovi i ljudi“, naglasila je Babić Galić.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE