Večeras počinje 13. manifestacija Dani Zaima Muzaferije

Tradicionalna manifestacija Dani Zaima Muzaferije, posvećena velikanu bh. glumišta, i ove godine počet će izložbom slika.

Nakon prošlogodišnje izložbe Gabrijela Jurkića, koja je po mišljenju mnogih historijska za Visoko, večeras će u tom gradu biti otvorena izložba još jednog velikana, Behaudina Selmanovića.

Slike iz kulturnih institucija

Organizaotori navode da su se već prošle godine, po završetku 12. manifestacije, odlučili za ovog, jednog od najznačajnijih bh. slikara.

Predsjednik Udruženja ARS tragovi, koje organizira Dane Zaima Muzaferije, Rasim Kadić Feni je kazao da su ponosni da su u Visoko donijeli izložbu 19 izabranih slika Selmanovića iz šest institucija kulture u BiH.

– To je jedan od najboljih, ali i najzaboravljenijih slikara kojeg mi, nakon što je prošle godine organizirana izložba u povodu sto godina od njegovog rođenja, nastojimo ‘oživjeti’ – istakao je Kadić.

Izložba će biti otvorena u Zavičajnom muzeju gdje će biti postavljena narednih pet dana.

Nakon otvaranja izložbe, drugog dana, u četvrtak će biti igrana predstava U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi, a po tekstu Abdulaha Sidrana.

– Uvjeren sam da će i ovo biti poseban dan za Visoko jer nastavljamo s prikazivanjem vrhunskih predstava – rekao je Kadić.

Čudesni slikar

U petak, treći dan manifestacije, bit će otvorena još jedna izložba, retrospektivna, visočke Galerije Likum u povodu 40 godina od osnivanja.

Manifestaciju će u subotu zatvoriti crtani film za djecu šest osnovnih škola s područja općine Visoko i premijerna predstava Ćelava pjevačica teatra Total iz Visokog kojeg je Muzaferija osnovao 1954. godine.

– Očekujemo pune dvorane, a posebno se radujemo otvorenju izložbe čudesnog slikara Behaudina Selmanovića. Svi moraju vidjeti djela ovog velikana i mnogo će propustiti ako ne dođu – poručio je Kadić.

Zaim Muzaferija rođen je 9. marta 1927. godine u Visokom gdje je i umro u 76 godini života. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

U njegovom rodnom gradu, od 2003. godine održava se manifestacija Dani Zaima Muzaferije u okviru koje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere.

Fena