Večeras dodjela Godišnje nagrade „Ilhan Dervović“u 17:30, Galerija “Likum '76”

Dragi članovi i posjetioci stranice, pozivamo Vas na obilježavanje Dana sjećanja na Ilhana Dervovića i dodjelu Godišnje nagrade za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša. Povodom dana sjećanja bit će predstavljena knjiga “Staze, zastanci” autora Jasminka Muleomerovića – zbirka tekstova koji su nastali kao predlošci za seriju filmova o planinama Bosne i Hercegovine koje je snimio i režirao Ilhan Dervović, a bit će prikazan i jedan film iz ovog seijala o planinama.

Ornitološko društvo NAŠE Ptice


Ilhan Dervović (1958-2016) je jedan od najistaknutijih bosansko-hercegovačkih autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini koji su se pojavili na našoj kulturnoj sceni početkom 21. stoljeća. Kao kamerman, režiser i producent radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u BiH ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Ilhan Dervović svoj prvi dokumentarni film ”Da li smo potrošili budućnost” snimio je 1990. kao aktivista društva za zaštitu prirode ”Vidra”. Među njegove najistaknutije serijale dokumentarnih filmova ubrajaju se ”Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama” ”Sveta vrela”, ”Svete pećine”, ”Sveto drveće”, ”Sveti vrhovi”, ”Simboli na stećcima – riječi svetog jezika”, ”Planine Bosne i Hercegovine”, filmovi o pticama i kraškim poljima.

Njegov dokumentarni film „Tajna brijegova” nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine.

Film ”Čvrsnica” nagražen na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.

Dokumentarni film „Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare” nagrađen specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma „Jahorinafest 2009”.

Promotivni film ”Kraljeva brda” dobio je II. nagradu na Jahorina Film Festivalu 2010. godine.

Film „Drežnica” dobio je II. nagradu na Film festivalu ekologije i sporta u Zavidovićima 2017. godine.

S nekoliko prijatelja 1992. godine pokreće lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman. Godine 1996. osniva produkcijsku kuću ”Produkcija Visoki”.

Njegova velika ljubav su bile ptice tako da je jedan od osnivača Ornitološkog društva „Naše ptice”. Bio je vrlo aktivan u radu Centra za krš i speleologiju, posebno u istraživanju i zaštiti šišmiša te organizaciji naučnih skupova „Čovjek i krš”.