NaslovnicaZanimljivostiVeć se planir...

Već se planira nasljednik teleskopa James Webb, radnog naziva LUVOIR

Naučna javnost je ovih dana usmjerena prema svemiru, gdje se trenutno odvija složena operacija rasklapanja svemirskog teleskopa James Webb.

On je izuzetno dobro odradio lansiranje i korekcije putanje, pa će mu ukrcano gorivo omogućiti rad i duži od planiranih 10 godina. No, iako produžen, životni mu je vijek i dalje ograničen, pa naučnici već gledaju što bi ga moglo zamijeniti, piše Bug.hr.

Prema NASA-inim planovima, koji postoje već nekoliko godina, sve naučeno u razvoju sklopivog svemirskog teleskopa Webb moći će biti iskorišteno i za izradu njegovog nasljednika. On za sada živi tek kao koncept radnog imena LUVOIR (skraćenica za Large UV/Optical/IR Surveyor).

Kao što se vidi iz pojašnjenja imena, ovaj teleskop trebao bi imati mogućnost snimanja svemira u vrlo širokom spektru svjetlosti, od infracrvenog do ultraljubičastog, a osnovne bi mu misije bile traganje za nastanjivim planetima izvan Sunčevog sistema, detaljnije proučavanje planeta i satelita unutar njega, kao i rasvjetljavanje novih detalja oko nastanka svemira i formiranja prvih galaksija (kao, uostalom, i kod Webba).

Izvedbom bi LUVOIR podsjećao na Webb, no primarno bi mu se ogledalo sastojalo od značajno više šesterougaonih segmenata, čak i do njih 36, imalo bi promjer 8 ili 15 metara, ovisno o mogućnostima rakete koja bi ga lansirala, a toplinski bi štit također bio značajno veći nego kod Webba, iako sličnog koncepta.

Konstrukcija teleskopa omogućila bi izvedbu više njegovih varijanti na istim principima, u svemiru bi se također orbitirao oko Lagrangeove točke L2, no, za razliku od Webba, plan je da LUVOIR bude u potpunosti “popravljiv”, tj. da mu se budućim misijama mogu produživati životni vijek i dodavati nove mogućnosti.

NASA trenutno procjenjuje da bi izgradnja teleskopa LUVOIR mogla koštati između 18 i 24 milijarde dolara, ovisno o tome za koju se verziju odluče. Podsjetimo, Webb je koštao 9,7 milijardi dolara kroz gotovo 30 godina.

Aktuelni planovi kažu da bi novi teleskop u svemir trebao poletjeti tokom 2030-ih godina, a najrealističnije procjene govore da bi se to moglo dogoditi 2039. ili 2040. godine. Naravno, prođe li s Webbom sve u redu i izdvoje li SAD dovoljno sredstava za njegov razvoj.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.