NaslovnicaSvijetVatrogasci uz...

Vatrogasci uz herojsku borbu stavili pod kontrolu požar na Krasu

Požar na Krasu, koji je prethodnih dana predstavljao veliki problem u Sloveniji, pod kontrolom je, ali opasnost od ponovnih razbuktavanja još nije prošla.

Kako se navodi, nakon malo kiše na Krasu, rubovi požarišta se intenzivno čiste. Iako su uslovi na požarištu neprimjereno bolji nego prije nekoliko dana, opasnost od ponovnog izbijanja i širenja većeg požara još nije gotova. Više od 1.500 vatrogasaca pomaže 10 helikoptera i aviona u gašenju pojedinačnih žarišta.

Požar velikih razmjera na Goriškom kršu je pod kontrolom, rekao je šef intervencije Simon Vendramin.

Još je otvoreno nekoliko žarišta u sjevernom dijelu požarišta, gdje se dupliraju pojedinačne tačke podzemnih požara. One se otkrivaju helikopterom opremljenim termalnom kamerom, a zatim se tamo šalju vazdušne jedinice da preplave žarišta. Do njih nema spojnih protupožarnih puteva, pa vatrogasci i dalje uglavnom čiste i zalijevaju rubove požarišta.

Kako je rekao, požarište će morati pažljivo pratiti nekoliko dana. Izražavajući zahvalnost svima koji su pritekli u pomoć, vatrogasci upozoravaju da ne idu da “posmatraju vatru”, jer je veoma opasna i na taj način otežava rad vatrogasaca.

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je u Kostanjevici na Krasu da se danas oko 2.000 ljudi iz svih segmenata borilo sa požarom na goričkom kršu. Oko 14 sati na terenu je bilo 1.479 vatrogasaca, a ukupan broj sa pripadnicima ostalih jedinica je 1.999. Broj drvosječa se polako smanjuje, jer je najveći dio posla već obavljen.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.