ZanimljivostiNauka i tehnologijaVanzemaljski matični brod koji 'vreba' u našem Sunčevom sustavu mogao bi nas...

Vanzemaljski matični brod koji ‘vreba’ u našem Sunčevom sustavu mogao bi nas promatrati sitnim sondama

Može li vanzemaljski matični brod lebdjeti oko Sunčevog sustava i slati male sonde da istraže planete? Prema znanstveniku s Harvarda i dužnosniku Pentagona, to je moguće.

U nacrtu rada par je rekao da je izvedivo da bi izvanzemaljski svemirski brod mogao biti u našem galaktičkom susjedstvu, istražujući regiju pomoću “sjemena maslačka” – malih svemirskih letjelica koje mogu prikupiti i poslati natrag informacije, slično načinu na koji ljudi šalju svemirske letjelice da istražuju planete.

Avi Loeb, astronom sa Sveučilišta Harvard i Sean M. Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalije (AARO) (AARO) u Pentagonu – koji je u srpnju 2022. osnovalo Ministarstvo odbrane (DoD) radi otkrivanja i proučavanja “objekata od interesa” – objavili su nacrt, Fizička ograničenja neidentificiranih zračnih pojava, 7. ožujka. To nije službeni dokument Pentagona, ali je proveden u partnerstvu s Ministarstvom odbrane SAD-a.

Loeb je poznat po svom istraživanju “Oumuamua” – međuzvjezdanog posjetitelja izvan Sunčevog sustava. Astronomi su prvi put otkrili objekt u obliku cigare 2017. godine i prvotno su mislili da je to komet. Međutim, njegov izduženi oblik, nedostatak komete (oblak plinova koji obavija komet) i činjenica da se ubrzava od sunca otvorili su pitanja o teoriji kometa. Loeb je umjesto toga sugerirao da je ‘Oumuamua” bio vanzemaljski svemirski brod.

Šest mjeseci prije ‘Oumuamuinog bliskog približavanja Zemlji, mali međuzvjezdani meteor širine oko 3 metar udario je u Zemlju. Ovaj meteor, IM1, nije bio povezan s ‘Oumuamuom, ali je natjerao Loeba na razmišljanje.

Umjetnički prikaz izduženog oblika 'Oumuamue, poput cigare / Izvor: ESO/M. Kornmesser
Umjetnički prikaz izduženog oblika ‘Oumuamue, poput cigare / Izvor: ESO/M. Kornmesser

Ta ga je slučajnost inspirirala “da razmotri mogućnost da bi umjetni međuzvjezdani objekt potencijalno mogao biti matična letjelica koja oslobađa mnoge male sonde tijekom bliskog prolaska na Zemlju, operativni konstrukt koji nije previše različit od NASA-inih misija”, rekao je Loeb u e-mailu za Live Science. “Ove ‘sjemenke maslačka'… može se odvojiti od roditeljske letjelice plimnom gravitacijskom silom sunca ili manevarskom sposobnošću.”

U nacrtu rada Loeb i Kirkpatrick promatrali su neidentificirane anomalne pojave (UAP-ovi, Pentagonov preferirani izraz za NLO-e) ograničene poznatom fizikom. Autori sugeriraju da bi sonde “sjemena maslačka” mogle stići do Zemlje radi istraživanja, a da ih astronomi ne otkriju jer bi vjerojatno bile premale da odražavaju dovoljno sunčeve svjetlosti da bi ih teleskopi za istraživanje otkrili.

“Opremljen velikim omjerom površine i mase padobrana, tehnološko ‘sjeme maslačka’ moglo bi usporiti u Zemljinoj atmosferi kako bi se izbjeglo izgaranje, a zatim slijedili njihovi ciljevi gdje god sletjeli”, napisali su.

Vanzemaljci bi vjerojatno željeli istražiti stjenovite planete s atmosferom u Sunčevom sustavu, predlažu autori. Iz daljine, Venera, Zemlja i Mars izgledali bi privlačno, a Zemlja bi bila od najvećeg interesa nakon što bi vanzemaljci pronašli potpise tekuće vode. Vanzemaljska civilizacija koja je stvorila sonde ne bi trebala biti na matičnom brodu. Malo je vjerojatno da bi uopće mogao komunicirati sa sondama.

Vanzemaljska civilizacija možda više ni ne postoji. Većina zvijezda u Sunčevom sustavu formirala se milijardama godina prije Sunca. Nastanjiv planet s inteligentnim životom mogao je slati sonde mnogo prije nego što se Zemlja formirala. Potraga za “podsjeća na provjeru naših poštanskih sandučića za sve pakete koji su se možda akumulirali tijekom vremena tamo, čak i ako pošiljatelji više nisu živi”, rekao je Loeb.

Otkako je prvi put sugerirao da je ‘Oumuamua bio vanzemaljski svemirski brod, Loeb se suočio s kritikama znanstvene zajednice. Članak objavljena u Nature Astronomy 2019. baca teoriju u sasvim drugom smjeru, odnosno tvrdi da je ideja kako je ‘Oumuamua namjerno poslana prema Zemlji “provokativna” i “neutemeljena”.

Godine 2021. objavljeno je pismo u časopisu Astronomy & Astrophysics odbacio je ideju o logističkim nepraktičnostima međuzvjezdanih putovanja: “S obzirom na vjerojatne kozmološke vremenske skale potrebne za prelazak između zvijezda, zaključujemo da je malo vjerojatno da je ‘Oumuamua poslala izvanzemaljska civilizacija i vjerojatnije je da je to samo neobično oblikovana stijena, koja je slučajno zalutala u Sunčev sustav.”

Druga studija, objavljena 22. ožujka 2023., objašnjava ‘Čudni pokreti Oumuamue kao vjerojatni rezultat isključivanja vodika – ponovno opovrgavanje teorije vanzemaljskih svemirskih letjelica.

Ipak, Pentagon se u prethodnoj godini ponovno zainteresirao za proučavanje neidentificiranih objekata iznad američkog zračnog prostora. Od osnutka AARO-a prošlog ljeta, ured je otvorio više od 360 novih istraga u navodne susrete UAP-a o kojima je izvijestilo američko vojno osoblje. Otprilike polovica njih objašnjena je kao “baloni ili entiteti slični balonima”, dok druga polovica nema dovoljno podataka za uvjerljivo rješavanje.

Visoko.co.ba / federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE