NaslovnicaZanimljivostiVandali u crv...

Vandali u crveno obojili “Turske stepenice”, najljepšu stjenovitu plažu na Siciliji

Italijanska policija je pokrenula istragu nakon što su vandali u crveno obojili bijele stijene Scala dei Turchi, “Turske stepenice” koje predstavljaju najljepšu stjenovitu plažu na Siciliji.

Scala dei Turchi je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Siciliji, a posjećuju je domaći i strani turisti.

Riječ je o bijelim stijenama formiranim u obliku stepeništa, od čega počinje i ime ovog prirodnog čuda. Nekada su se na ovoj lokaciji sakrivali pirati, a stijene su kandidat za dobijanje statusa UNESCO-vog svjetskog naslijeđa.

Međutim, vandali su stijene djelomično obojili u crveno tokom noćnih sati 7. januara. Lokalna policija je pokrenula istragu, a eksperti su ustanovili da se radi o mješavini crvenog željezovog oksida i vode. U toku je pregled snimaka sigurnosnih kamera u svrhu pronalaska počinitelja vandalskog čina.

Volonteri su već započeli proces čišćenja, a čini se da se ne radi o prevelikoj šteti jer je more već djelomično očistilo stijene.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.