NaslovnicaSportNogometValcke i Al-K...

Valcke i Al-Khelaifi ponovo pred švicarskim sudom

Bivši generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jerome Valcke i čelnik katarskog fudbala Nasser Al-Khelaifi vratili su se na sud u Švicarskoj, nakon što se federalno tužilaštvo žalilo na presude na suđenju u septembru 2020. godine.

Savezni krivični sud Švicarske saopštio je da su na sudu u Bellinzoni na početku žalbenog postupka bili Valcke, Al-Khelaifi i trećeoptuženi, direktor marketinga Dinos Deris.

Al-Khelaifi je i predsjednik Paris Saint Germaina i katarskog emitera beIN Medijska grupa.

Optužbe se odnose na televizijska prava utakmica na Svjetskom prvenstvu, kao i da Valcke dobije na besplatno korištenje kuću za odmor na Sardiniji, koju je 2013. godine kupila katarska kompanija uz pomoć Al-Khelaifija.

U to vrijeme FIFA je obnavljala televizijska prava za Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i Sjevernoj Americi za beIN Medijsku grupu.

Valcke je od 2013. do 2015. godine nadgledao konsultacije u FIFA-i da se Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je bilo zakazano za juni i juli ove godine, pomjeri na novembar i decembar zbog visokih temperatura u toj zalivskoj zemlji.

Al-Khelaifi, koji je bio i član Izvršnog komiteta Evropske fudbsalske unije (UEFA) oslobođen je optužbi u oktobru 2020. godine da je podstakao Valckea da počini tešku kriminalnu zloupotrebu u FIFA-i.

Otkako su tužioci uložili žalbu prije više od godinu dana, Al-Khelaifijev uticaj u evropskom fudbalu je porastao. On je sada na čelu Evropske asocijacije klubova, nakon što je PSG bio od velike pomoći UEFA-i da spriječi realizaciju projekta evropske Super lige prošlog aprila.

Valcke je oslobođen optužbe za loše upravljanje. Tročlano sudsko vijeće u Švicarskoj presudilo je da je ugovor beIN za Mundijale 2026. i 2030. godine, ukupne vrijednosti od 480 miliona dolara, bio dobar za FIFA-u i da njeni interesi nisu oštećeni.

Valcke je proglašen krivim u odvojenoj stvari u koju je bio umiješan Deris, ali ne i Al-Khelaifi.

On je dobio 120 dana uslovne kazne zbog falisifikovanja dokumenata povezanih sa dobijanjem mita od 1,25 miliona eura njegovoj kompaniji od ugovora o emitovanju utakmica Svjetskog prvenstva u Italiji i Grčkoj.

Valcke je oslobođen optužbi za davanje mita, a Deris za korupciju i podsticanje lošeg upravljanja.

Sud je ostavio otvorenim pitanje da li bi presuda bila drugačija da su sudije mogle da razmotre sada ažurirani zakon o privatnoj korupciji koji otklanja potrebu za dokazivanjem ekonomske štete.

Žalbeni postupak na sudu u Bellinzoni trajaće četiri dana.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.