NaslovnicaPreporukaVakcina proti...

Vakcina protiv malarije ima potencijal da promijeni svijet

Vakcina protiv malarije koju su razvili naučnici Univerziteta Oxford ima potencijal da promijeni svijet, prenosi BBC. Tim stručnjaka očekuje da će vakcina ući u upotrebu sljedeće godine, a u testovima pokazuje da je nivo zaštite od smrtonosne bolesti do 80 odsto.

Naučnici navode da je ključno to što je vakcina jeftina i da već imaju dogovor o proizvodnji preko 100 miliona doza godišnje.

Humanitarna organizacija “Zaustavimo malariju” saopštila je da ovaj napredak znači da bismo već “za naših života” mogli da dočekamo da djeca više ne umiru od malarije.

Bilo je potrebno više od jednog vijeka za razvoj efikasnih vakcina pošto je parazit malarije, kojeg šire komarci, izuzetno kompleksan i neuhvatljiv. To je meta koja se stalno kreće i mijenja oblik u tijelu, zbog čega je teško napraviti zaštitu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je prošle godine donijela istorijsku odluku i odobrila upotrebu vakcine kompanije “GSK” u Africi. Oxfordov tim tvrdi da je njegov pristup efikasniji i da se nova vakcina može lakše proizvoditi u daleko većim količinama.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.