Međutim, ako nemate sok od limuna pri ruci, postoji još jedna opcija. Možete dodati samo malo ulja u vodu prije nego što proključa, a to će pomoći da se riža takoreći razbije pa čak i dodati lijepu teksturu vašem obroku.
Također, mnogi budu u dilemi da li je rižu neophodno oprati prije kuhanja kako ne bi bila ljepljiva. Prema studiji, koju je objavio ScienceDirect, pokazalo se da proces pranja nije imao utjecaja na ljepljivost ili tvrdoću riže. Ipak, oni navode da biste možda trebali oprati rižu iz drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska od riže i slično.
Također, oni navode da s velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji, moguće ju je pronaći i u riži pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispire do 20 posto plastike iz sirove riže.
Važno je napomenuti i da riža sadrži poprilično visok nivo arsena pa se pokazalo da pranje riže uklanja oko 90 posto takozvanog bio-pristupačnog arsena, ali također ispire se i velika količina drugih nutrijenata važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo i cink.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.