UŽ “Mozaik”: Studijska posjeta Livnu i Bugojnu

Studijska posjeta Livnu i Bugojnu

UŽ “Mozaik”V.Čajno je u skladu sa svojim programskim ciljevima a u suradnji sa GNRC (General Network Religions for Children) Arigatou International  , 20.07.2017.  realizovao jednodnevnu  studijsku  posjetu    Livnu i Bugojnu.
U Livnu  smo, sa ljubaznim domaćinima , ispred MIZ Livno, Edinom   ef. Alićem i Samirom ef. Džonlagićem,  zijaretili prelijepe  džamije :džamiju  Hadži Ahmeda Dukatara , Balaguša džamiju, Lala-pašinu i  Ćurčinicu  džamiju te izvor Duman.
Također smo posjetili i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla na Gorici (Livno)te  franjevački muzej i galeriju Gorica.
U Bugojnu smo zijaretili džamiju i kulturni centar Princeze Dževher te crkvu sv. Ante Padovanskog.
Ovaj izlet je realiziran sa željom   da posjetimo  vjerske institucije koje su izvor duhovnosti  a u  cilju  upoznavanja  drugog i drugačijeg,pozitivnim praksama   djelovanja ,promocija međureligijskog dijaloga, jačanja  kapaciteta  aktivista – volontera, izgradnje mostova prijateljstva i pružanje   prilika za zajedničko djelovanje u budućnosti.
Učesnici izleta su učenici aktivisti , uzrasta od 13-18 god, članice udruženja “Mozaik”, koji su u prošlom periodu  dali svoj doprinos da se kvalitetno  realizuju aktivnosti  UŽ”Mozaik”  na području opštine Visoko . Zahvaljujemo se MIZ Livno, ljubaznim domaćinima ef.Alić Edinu, Samir ef .Džonlagiću. Glavnom imamu MIZ Bugojno, Prof. Vehid ef. Arnaut,   fra  Josipu Ikiću i  uposlenicama Muzeja Gorica u Livnu na odvojenom vremenu kojeg su proveli s nama  i  nesebičnom  doprinosu da ova posjeta   bude uspješna.
Predsjednica UŽ”Mozaik”
Ismeta Begic