NaslovnicaBiHUsvojeni budž...

Usvojeni budžet institucija i izmjene i dopune Krivičnog zakona

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas, po hitnom postupku, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2015. godinu, prema kojem budžet BiH za ovu godinu iznosi 1.563.580.625 KM.

Na prijedlog Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH utvrdilo je 4. maja Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, kojim je predviđeno da ukupni prihodi za finansiranje institucija i primanja budu na nivou 2014. godine i iznose 950 miliona KM, dok bi prihodi za servisiranje spoljnog duga iznosili 613.580.625 KM, što je za 232.812.343 KM manje u odnosu na prethodni budžet.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2014. godine od 750 miliona KM, a ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi.

Bojan Ninković izabran je za sekretara Doma naroda parlamenta BiH, a Aida Koristović za sekretara Zajedničke službe parlamenta BiH.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH usvojene po hitnom postupku

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom je ovaj zakonski prijedlog usvojio prošle sedmice, također po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo “prisilni nestanak“.

Istovremeno, definirana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH glasalo je 12 delegata, a tri su bila protiv.

Tokom rasprave, Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je izrazio žaljenje što “ovaj tako bitan zakon, vrlo značajan, je doživio da praktično preglasavanjem u BiH ga donosimo, a on se primjenjuje teritorijalno na cijelom području BiH“.

Podsjetio je da je ovaj zakon dugo u proceduri.

Po njegovim riječima, najmanji je problem da li bi bio razmatran po hitnom postupku ili ne, „kada bi suština, sadržaj ovog zakona bili potpuno usaglašeni za cijelu BiH“.

„Mislim da je trebalo učiniti dodatne napore od resornog ministarstva da se s Republikom Srpskom, koja je imala ozbiljne primjedbe na ovaj zakon, postigne konsenzus. On je izostao bez nekog obrazloženja, bar meni nepoznatog“, kazao je Nović.

On je istaknuo da se morala otvoriti dodatna rasprava “da razjasnimo šta je to neprihvatljivo od strane RS-a, odnosno šta je to neprihvatljivo za resorno Ministarstvo pravde, prijedlozi koje je davala Republika Srpske“.

Usvojen Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstu BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem usklađivanja ove oblasti s evropskom legislativom.

S obzirom na to da je Dom naroda usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, ali će i on morati biti usaglašen s tekstom usvojenim u Predstavničkom domu.

Delegati su usvojili Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2014. godinu.

Usvojen je i zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure izbora četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta, kao i zaključak o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Data je saglasnost na Ugovor o zajmu (Projekat vodosnabdijevanja Gradačac) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.