Usvojena zastava i grb Republike BiH (1992 – 98) 04.05.1992.

Prva zastava nezavisne BiH, usvojena po proglašenju nezavisnosti 1992. godine, bila je replika zastave srednjovjekovne Bosne i Bosanske dinastije Kotromanić. Ova zastava i grb, kao i himna “Jedna si jedina”, bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine.

Zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine.

Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Bijela zastava pravougaonog oblika, sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Grb je replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.Zastava je prvi put zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Ova zastava i grb, kao i himna “Jedna si jedina”, bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada su odlukom visokog predstavnika zamijenjeni današnjom zastavom i himnom, zbog navodnog “isključivanja” Srba i Hrvata, iako zastava, grb i tekst himne nije sadržavao niti jedan simbol ili ime etničkih grupa u BiH.

Historija.ba

Jedna si jedinaZemljo tisućljetnaNa vjernost ti se kunemOd mora do SaveOd Drine do UneJedna si jedinaMoja domovinaJedna si jedinaBosna i HercegovinaBog nek’ te sačuvaZa pokoljenja novaZemljo mojih snovaMojih pradjedovaJedna si jedinaMoja domovinaJedna si jedinaBosna i HercegovinaTeško onoj rucikoja ti zaprijetiSinovi i kćeriza te će umrijetiJedna si jedinaMoja domovinaJedna si jedinaBosna i Hercegovina

Tekst je napisao Dino Merlin, na instrumentalu sevdalinke “S one strane Plive“, a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine[1] i bila je aktuelna sve do 1998. godine[2] kada je zamjenjena današnjom himnom Bosne i Hercegovine, Intermezzo.[3]

wikipedia