NaslovnicaLokalni izboriUsvojena osta...

Usvojena ostavka Mirze Ganića, Vlada ZDK ostaje u istom sastavu

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na 28. sjednici koja je održana online putem usvojila je Odluku o razrješenju Mirze Ganića, Premijera Zeničko-dobojskog kantona. Ranije je, 18.11. Mirza Ganić a nakon što je na prethodnim lokalnim izborima izabran za Gradonačelnika Visokog podnio ostavku na funkciju Premijera ZDK. Usvajanju odluke prethodila je Skupštinska rasprava u kojoj je opozicija iznijela mišljenja o ovoj tački dnevnog reda.

Zastupnica Sanja Renić iz Naše stranke kazala je da je ostavka Premijera Ganića trebala biti podnesena prije predizborne kampanje jer u jeku pandemije kada nije bilo testova ZDK nije imao prvog čovjeka, dok je Vedran Kaser iz SDP-a okarakterisao ostavku Premijera kao bijeg od odgovornosti postavivši pitanje zašto se ostavka podnosi kada još nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora, naglasivši da je trebalo diskutovati o amandmanu Kluba SDP-a u Skupštini te da oni iz tog razloga neće podržati ovu tačku.

Njegov stranački kolega Mladen Simić postavio je pitanje predlagaču odluke koja su ograničenja vršioca dužnosti te da li preuzima sva ovlaštenja Premijera, kazavši da je Mirza Ganić ostavku trebao podnijeti tek nakon preuzimanja mandata odnosno dodjele certifikata od strane CIK-a. “Obzirom da znamo da se Premijer bira u redovnoj proceduri a ovo nije redovna procedurana po osnovu kojeg propisa vršilac dužnosti, osoba koju izaberete ima ovlaštenja?” pitao je Simić.

Samostalni zastupnik Nusret Imamović kazao je da je Ganić trebao podnijeti izvještaj o svom prethodnom radu. Zastupnica SBB-a Meldina Ugarak čestitala je Mirzi Ganiću na moralnom potezu jer nije tokom kampanje zloupotrebljavao radno mjesto te pozvala sve ministre u Vladi ZDK da u ovom trenutku iz moralnih razloga podnesu ostavku zajedno sa Premijerom a da bi to prvo trebala učiniti Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović jer,  kako kaže Ugarak, ima dovoljno aduta da više ne sramoti Vladu ZDK.

I zastupnik DF-a Edin Arnaut je pozvao sve ministre da iz moralnih razloga podnesu ostavke jer se na ovaj način razješenja povlači pitanje digniteta svih ministara te da bi trebalo predložiti novog mandatara koji bi sastavio novu Vladu naglasivši da će DF glasati protiv navedene odluke.

Ismet Sarajlić iz SBB-a naveo je primjer ostavke Premijera KS koja je drugačije je protumačena kao i ostavka cijele Vlade, postavivši pitanje ukoliko ova Odluka Skupštine ode na apelaciju Ustavnom sudu  da li se stavlja Vlada i vršioc dužnosti u nezgodnu situaciju jer to znači da ukoliko odluka “padne” na Ustavnom sudu  sve buduće odluke Vlade i vršioca dužnosti bile bi ništavne.

Sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić pojasnio je da po članu 10. stav 2. Zakona o Vladi može biti određen član Vlade da preuzme funkciju vršioca dužnosti, složivši se sa stavovima Komisije za izbor i imenovanja te kazavši da je razlika između ostavke Premijera KS i ZDK u suštini Ustava kantona koji su različiti.

Prilikom glasanja o amandmanu Kluba zastupnika SDP-a da se iz prijedloga Odluke o razrješenju Premijera briše član 2. po kojem ostavka Premijera ne povlači ostavku odnosno razrješenje ministara u Vladi ZDK, za amandman je glasalo 13 zastupnika dok je protiv bilo 18 čime isti nije usvojen.

Prijedlog Odluke o razrješenju Premijera Mirze Ganića dobio je dovoljan broj glasova za, 19 zastupnika je podržalo, dok je protiv bilo 11 a uzdržanih 5 zastupnika.

federalna.ba/Admir Pripoljac/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.