USV: Reakcija na biblioteku u audio formatu

Reakcija  na potpisivanje  Ugovora o  organizovanju  isturenog odjeljenja  biblioteke u audi formatu   

 U  Savezu  slijepih koristise  slogan: “NIŠTA O NAMA BEZ NAS”.

Vijest  da je u Visokom  potpisan Ugovor o  formiranju odjeljenja  biblioteke koja nudi usluge  knjiga u audio formatu, a iste  su namijenjene slijepim osobama,   osobama (djeci) sa disleksijom i ostalim  zainteresovanim korisnicima, zbunila je članove  Udruženja slijepih Visoko.  

Pitanje:  kojom metodom  istraživanja se došlo  do spoznaje da to nedostaje u  Visokom? 

Slijepi čitaoci iz Visokog i okoline preko   trideset godina koriste usluge Biblioteke za slijepa lica u Sarajevu u audio formatu,  na Brajevom pismu pa čak pojedini i u Daisy formatu, za koji mnogi u Visokom nisu ni čuli,  a ne koristili isti.

Članstvo u  Biblioteci za  slijepe u Sarajevu  je blesplatno i postoji  besplatna dostava te vrste  literature na kućnu adresu i povrat  istih također… 

Hoće  li i u  Visokom članstvo  biti besplatno ?

Obradovani smo  viješču o potpisivanj  Ugovora, ali i razočarani  da niko od odgovornih u Biblioteci  nije kontaktirao Udruženje s ciljem saznanja o  potrebama ove populacije, te se stoga opet vračamo  na gore spomenuti slogan : Ništa o nama bez nas“

Navest  ćemo primjer  dobre namjere vlasti da u Visokom instalira  semafore sa zvučnim signalom i ne pitajući nikoga iz  Udruženja za potrebe. Desi se da semafori sa zvučnim signalom na  Jaliji ne ispunjavaju zadate funkcije i nisu baš od velike koristi  za nas. Dobar pokušaj ali ne i efikasan.  

  Zato  i odgovorni  iz Biblioteke  mogli su konsultovati  nas iz Udruženja i napraviti  pozitivnu saradnju, ovako plašimo se  da će biti koristi od iste kao i u slučaju  spomenutog semafora.  

Živi  bili pa  vidjeli, ali  i dalje ponavljamo:  „Ništa o nama bez nas“… 

Hoče  li Biblioteka u Visokom  biti u mogućnosti dostaviti  knjigu u audio formatu do korisnika koji  živi van Visokog, u nekom od visočkih sela ili  će i ta osoba morati u biblioteku da preuzme istu i  opet muku mući…. ?

Rezime ovoga je da su slijepe osobe otvoreni za saradnju u mnogim oblastima, i da ako im se 

 Omogući,  postaju korisni članovi društva.

 Sljepoća nije bolest  i nije prelazna, nego je stanje u kome se osoba nalazi.

 „Ništa o  nama bez nas“…

                                                                                              PREDSJEDNIK“USV“                                            / Elmedin Jusić /