Ustavni sud BiH u predmetu Amra Babić protiv Mirnesa Kardaša utvrdio kršenje ustava, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Zenici

Do koje mjere se pokušava ugasiti svaki pokušaj kritike u lokalnoj politici Visokog, potvrđuje najnovija odluka Ustavnog suda BiH koja nalaže ukidanje presude Kantonalnog suda u Zenici, prema kojoj je tuženi Mirnes Kardaš, “zbog iznošenja kleveta o Amri Babić“, bio dužan tužiteljici isplatiti iznos od 10.000,00 KM. Ustavni sud BiH utvrdio je da je riječ o krštenju osnovnih ljudskih prava i da u konkretnom slučaju nije riječ o kleveti, nego o slobodi izražavanja koja predstavlja suštinski osnov demokratskog društva.

Uz ukidanje presude, sudije Ustavnog suda BiH naložile su i vraćanje predmeta pred Kantonalni sud u Zenici, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku, a u skladu sa članom II/3.h Ustava BiH i članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Tačnije, naloženo je da Kantonalni sud u Zenici najkasnije u roku od tri mjeseca od dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

O gušenju slobode izražavanja u Visokom pisali smo u nekoliko navrata, a ova je presuda izuzetno važna, jer dolazi s najviše pravne instance države i potvrđuje da se u Visokom krše prava zagarantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Građani Visokog bi trebali znati da će sve troškove ovakvih nepromišljenih postupaka njihove gradonačelnice plaćati oni sami.

Kontaktirali smo i Kardaša u vezi s ovom presudom.

“S obzirom na to da je Ustavni sud ukinuo prethodne presude, utvrdio kršenje Ustava i Evropske konvencije, te da je njegova odluka konačna i obavezujuća, načelnica Babić ubrzo će moći ponovo čitati tekstove zbog kojih me tužila. Prema Ustavnom sudu, u tekstovima nema kleveta, a presuda indirektno poručuje načelnici da, ako ona ne može podnijeti kritiku svog očito lošeg upravljanja, može se u svojim brojnim nekretninama uvijek baviti kulinarstvom ili potvrtlarstvom. Treba znati da ovo nije kraj moje pravne borbe. Za presude u kojima se krše prava zagarantovana Ustavnom neko mora odgovarati”, istaknuo je Kardaš.

Kompletan tekst presude možete pročitati na LINKU.

visoko.co.ba

Presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Amra Babić protiv Mirnesa Kardaša1 of 21