NaslovnicaLokalne TemeUstavni sud B...

Ustavni sud BiH u predmetu Amra Babić protiv Mirnesa Kardaša utvrdio kršenje ustava, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Zenici

Do koje mjere se pokušava ugasiti svaki pokušaj kritike u lokalnoj politici Visokog, potvrđuje najnovija odluka Ustavnog suda BiH koja nalaže ukidanje presude Kantonalnog suda u Zenici, prema kojoj je tuženi Mirnes Kardaš, “zbog iznošenja kleveta o Amri Babić“, bio dužan tužiteljici isplatiti iznos od 10.000,00 KM. Ustavni sud BiH utvrdio je da je riječ o kršenju osnovnih ljudskih prava i da u konkretnom slučaju nije riječ o kleveti, nego o slobodi izražavanja koja predstavlja suštinski osnov demokratskog društva.

Uz ukidanje presude, sudije Ustavnog suda BiH naložile su i vraćanje predmeta pred Kantonalni sud u Zenici, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku, a u skladu sa članom II/3.h Ustava BiH i članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Tačnije, naloženo je da Kantonalni sud u Zenici najkasnije u roku od tri mjeseca od dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

O gušenju slobode izražavanja u Visokom pisali smo u nekoliko navrata, a ova je presuda izuzetno važna, jer dolazi s najviše pravne instance države i potvrđuje da se u Visokom krše prava zagarantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Građani Visokog bi trebali znati da će sve troškove ovakvih nepromišljenih postupaka njihove gradonačelnice plaćati oni sami.

Kontaktirali smo i Kardaša u vezi s ovom presudom.

“S obzirom na to da je Ustavni sud ukinuo prethodne presude, utvrdio kršenje Ustava i Evropske konvencije, te da je njegova odluka konačna i obavezujuća, načelnica Babić ubrzo će moći ponovo čitati tekstove zbog kojih me tužila. Prema Ustavnom sudu, u tekstovima nema kleveta, a presuda indirektno poručuje načelnici da, ako ona ne može podnijeti kritiku svog očito lošeg upravljanja, može se u svojim brojnim nekretninama uvijek baviti kulinarstvom ili potvrtlarstvom. Treba znati da ovo nije kraj moje pravne borbe. Za presude u kojima se krše prava zagarantovana Ustavnom neko mora odgovarati”, istaknuo je Kardaš.

Kompletan tekst presude možete pročitati na LINKU.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.