Usporeno ostvarivanje sna o skorim letovima supersoničnim putničkim avionom

Dugogodišnji san o nasljedniku Concordea postao je nešto dalji, jer je Aerion, jedan od glavnih pretendenata u trci za pravljenje supersoničnog putničkog aviona ostao bez financija.

Aerion, sa sjedištem u Renu u Nevadi, razvijao je AS2, putnički poslovni avion s osam do 12 sjedišta, trebao je da leti brzinom od 1.600 kilometara na sat.

Međutim, kompanija je objavila da se “u trenutnom financijskom okruženju pokazalo izuzetno izazovnim zatvoriti predviđene i neophodne velike nove kapitalne zahtjeve, kako bi se finalizirala tranzicija AS2 u proizvodnju”, piše CNN.

Dodali su da, “s obzirom na ove uslove, korporacija Aerion sada poduzima odgovarajuće korake, uzimajući u obzir trenutno finansijsko okruženje.”

Ova vijest predstavlja razočaranje za one koji su se nadali da će u bliskoj budućnosti supersonično letjeti. Ono što sve čini toliko šokantnim je da je AS2 već bio u poodmakloj fazi razvoja. Proizvodnja je bila predviđena je za 2023. godinu.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.