Lokalne TemeUspješni radovi na odvodnji u kompleksu Ravne

Uspješni radovi na odvodnji u kompleksu Ravne

U pripremi za novu turističku sezonu 2024. godine Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, zajedno sa svojim privrednim društvom ‘Bosanske piramide d.o.o.’, nastavlja s izvođenjem infrastrukturnih radova u kompleksu Ravne.

Kao što je javnosti poznatio, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je opredjelila sredstva iz kapitalnih ulaganja za 2023. godinu za asfaltiranje Velikog parkinga na Ravnama. Sredstva nisu dovoljna da pokriju tamponiranje i asfaltiranje parkinga, ali i drenažu oborinskih voda. Stoga je Fondacija odlučila da iskopa kanale, nabavi i postavi šestometarske drenažne cijevi i usmjeri ih ka potoku u parku ‘Ravne 2’. Riječ je o dionici od oko 150 metara.

U periodu 11-15. decembar 2023. tim Fondacije je izveo ove radove u rekordnom roku na kvalitetan način. Od sada će u šahtu ispod parkinga biti dvije odvodne cijevi koje će podijeliti vode koje nastaju bujičnim kišama i to na cijev koja ide uz Aleju suvenirnica i onu koja se spušta direktno u potok u parku. To je i više nego dovoljno da pokupi sve površinske vode i spriječi plavljenje objekata.

Troškovi Fondacije za uređenje i asfaltiranje puta ispod parkinga te odvodnju vode iznosili su približno 35.000 KM. Kada se tome dodaju troškovi zamjene asfalta na općinskom putu u Aleji suvenirnica, te dionice puta do Velikog parkinga koji su plaćeni i obavljeni prije godinu dana, onda su ukupni troškovi Fondacije u posljednjih godinu dana na infrastrukturnim radovima na općinskim i kantonalnim parcelama oko 80.000 KM.

Visoko.co.ba/Fondacija APBPS


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE