ZDKKulturaUspješna protekla godina iza zeničkog BNP-a, na početku ove završetak sanacije krova

Uspješna protekla godina iza zeničkog BNP-a, na početku ove završetak sanacije krova

Protekla godina bila je jako uspješna i programski bogata za Bosansko narodno pozorište Zenica – ocijenio je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Miroljub Mijatović.

On je napomenuo kako su u sklopu redovnih programsko-repertoarskih aktivnosti samostalno producirali šest premijera pozorišnih predstava “Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo”, “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, “Sve to je iz kuće”, “Balet osmijeha u oblaku dima”, “Avanture malog Zvjezdana” i “Ptica od pijeska”, dok su sudjelovali u koprodukciji projekta “Marlen Dietrich – Pet tačaka optužnice”.

– Pored premijera, imali smo i veliki broj repriznih izvedbi naših predstava. Predstave su igrane na našim, matičnim scenama, potom širom Zeničko-dobojskog kantona, a što je i dio naše obaveze kao jedinog kantonalnog teatra. Svoje predstave smo igrali i u teatarima širom BiH te u zemljama regiona, a jedno od značajnijih gostovanja svakako je bilo u Berlinu, gdje smo u teatru Maxim Gorki odigrali našu predstavu “Moja fabrika” – istakao je Mijatović.

Tokom prošle godine, napominje, uveli su praksu da za ljubitelje klasične muzike, u okviru koncertne sezone BNP-a te u saradnji sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, barem jednom mjesečno organizuju i takve koncerte.

– Organizovan je i realizovan tradicionalni, 22. festival BH drame u periodu od 23. do 30. maja, koji je uz obavezan takmičarski program imao i bogat prateći program sačinjen od promocija, raznih izložbi, koncerata…Festival je prošle godine ugostio oko 200 umjetnika iz BiH i zemalja regiona – kazao je Mijatović.

Završen je i Konkurs za izbor najboljeg bosanskohercegovačkog dramskog teksta, a iz štampe je izašla i knjiga “Tri drame”, u kojoj se nalaze dva pobjednička teksta sa prethodnih konkursa te još jedan po preporuci za objavljivanje od stručnog žirija.

U pitanju su dramski tekstovi “Babylon Blues” Darija Bevande, “Sparina” Anesa Osmića i “Derbi” Vedrane Božinović,  kazao je Mijatović, napomenuvši kako su štampanje ovog izdanja podržali Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Zajedno sa Gradom Zenica i drugim institucijama kulture, BNP je prošle godine organizovao i 26. međunarodnu kulturnu manifestaciju “Zeničko proljeće”, u okviru koje su izveli dvije premijere te ugostili nekoliko stotina dramskih, muzičkih i likovnih umjetnika.

– U misiji širenja pozitivnih priča i učvršćujući saradnju sa obrazovnim institucijama u našem gradu, organizovali smo i nekoliko stručnih radionica koje su se bavile dramsko-pedagoškim aktivnostima i edukacijom odgajatelja i profesora razredne nastave. Također, nosioci smo projekta Creative Europe čija će se realizacija odvijati tokom perioda od dvije godine (2024 – 2025), a partneri su nam iz Francuske, Portugala i Crne Gore. Naziv projekta je “The Sexual Theatre – A Feminist Readings of Classics”, a kao finalni rezultat pored cijelog niza aktivnosti, radionica i učenja, nastat će i četiri nove produkcije te će sve biti prikazano na novom festivalu – najavljuje Mijatović.

Posebno bitnim ističe činjenicu kako su, uz pomoć sredstava koja su osigurali Grad Zenica, Vlada ZDK i Vlada Federacija BiH, počeli rješavati problem prokišnjavanja ravnog krova na zgradi BNP-a.

– To je bio gorući problem koji nije rješavan godinama unazad. Sada su radovi pri kraju te se nadamo da ćemo uskoro naše aktivnosti obavljati u sigurnijim, komotnijim i zdravijim uslovima za naše zaposlenike i publiku – zaključio je Mijatović.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE