NaslovnicaPreporukaUspješna među...

Uspješna međunarodna premijera filma “Dobar dan za posao” u Busanu

Film je uz odlične reakcije publike zabilježio dvije projekcije u službenom programu 23. izdanja najvećeg azijskog filmskog festivala. Nakon projekcije je uz veliko zanimanje posjetilaca održan Q&A – razgovor sa producentom Jovanom Marjanovićem i rediteljem i scenaristom filma Martinom Turkom, dok je treća projekcija upriličena za novinare i predstavnike filmske industrije u Busanu.

“Festival u Busanu je bio odlično iskustvo. Festival je vrlo velik i prestižan, i ima odličnu publiku koja traži kvalitetne filmove. Mislim da je već selekcija na festival veliki uspjeh, a dobre kritike nakon projekcije su me dodatno razveselile”, izjavio je Turk nakon projekcije u Busanu.

Film “Dobar dan za posao” prati nekoliko dana u životu Armina (Aleksandar Seksan) i njegove porodice. Sve što može poći po zlu kada je u pitanju Arminova potraga za poslom poći će. Ugledni filmski magazin Screen International u svojoj kritici nakon premijere filma u Busanu, navodi da je budućnost ovog filma svjetlija od sudbine njegovih protagonista.

“Polazeći od pretpremijere na Sarajevo Film Festivalu do međunarodne u Busanu, ‘Dobar dan za posao’ je film s uvjerljivim startom za buduća festivalska gostovanja”, navodi Screen.

“Dobar dan za posao” nakon Busana putuje u Montpellier u Francusku gdje će biti prikazan u Takmičarskom programu 40. CINEMED-a, festivala mediteranskog filma koji će ove godine biti održan od 19. do 27. oktobra. Projekcije filma su 21. i 24. oktobra.

Uloge u filmu ostvarili su poznati bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić… Direktor fotografije filma je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja je Emina Kujundžić.

Filmovi nastali unutar projekta Sarajevo grad filma, pokrenutog 2007. godine, imali su izuzetno uspješan festivalski život, od kojih su neki prikazani i u službenoj selekciji festivala u Cannesu (“Mostovi Sarajeva”). U okviru ovog projekta nastalo je više od 30 kratkometražnih filmova.

Kao nastavak tog uspješnog projekta, film “Dobar dan za posao”, koprodukcija BiH, Turske i Slovenije, produciran je u okviru produkcijske sheme za cjelovečernji film Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen), koju su 2016. pokrenuli Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT).

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.