NaslovnicaBiHPrivredaUspješan rad ...

Uspješan rad slobodnih zona na prostoru FBiH: Visoko na trećem mjestu sa aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe

Federalna vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o prošlogodišnjem poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH.

Na području Federacije BiH su aktivne četiri slobodne zone: Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar.

Najbolje rezultate sa aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe ostvarila je slobodna zona Vogošća, koja je izvezla 100 posto proizvedene robe. Druga po rezultatu je Holc d.o.o sa ostvarenih 99,10 posto izvoza, treća Visoko (94,98 posto), a slobodna zona Hercegovina je ostvarila 57,27 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu.

Sve ove četiri slobodne zone zadovoljavaju uslove ekonomske opravdanosti poslovanja u skladu sa zakonima o slobodnim zonama u BiH i FBiH, te kod svih vrijednost izvezenih roba prelazi 50 posto ukupne vrijednosti proizvedenih.

Inače, kako je navedeno u informaciji, osnivanje slobodne zone je ekonomski opravdano ako se na osnovu priloženog elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja slobodne zone i drugih dokaza može ocijeniti da će vrijednost robe koja se izvozi iz slobodne zone preći najmanje 50 posto ukupne vrijednosti proizvedene robe koja napušta slobodnu zonu u periodu od 12 mjeseci.

Osnovni ciljevi osnivanja slobodnih zona su privlačenje direktnih stranih ulaganja, te upošljavanje novih radnika. U skladu sa zakonom, u slobodnoj zoni mogu se obavljati sve industrijske, trgovinske i uslužne djelatnosti kojima se ne ugrožavaju okoliš, zdravlje ljudi, materijalna dobra i sigurnost zemlje. Glavna karakteristika slobodnih zona su posebni carinski i porezni tretmani propisani zakonima o carinskoj politici, slobodnim zonama i o PDV-u. S obzirom da je slobodna zona dio carinske teritorije BiH, nadzire je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

ODLUKE, ZAKLJUČCI I IZVJEŠTAJI

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite zaštite za period od 1. aprila do 30. juna 2022. godine, koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH i objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovo ministarstvo i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Vlada je zadužila da preduzmu organizacione i sve druge radnje i mjere s ciljem provođenja Dinamičkog plana ovog zakona.

Danas je usvojen izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Privredne komore FBiH o provođenju Akcionog plana 2019-2023. za realizaciju Strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH u 2021. godini. Federalno ministarstvo je zaduženo da, u saradnji s Privrednom komorom, dalje prati, analizira i jednom godišnje, a po potrebi i češće, izvještava Vladu o provođenju aktivnosti iz Akcionog plana. Također su dužni da pokrenu aktivnosti na izradi strateškog dokumenta razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2023-2027. godina.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da pripremi i dostavi joj prijedlog rješenja o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o zaštiti kritične infrastrukture u FBiH, koju će činiti predstavnici federalnih organa uprave u okviru kojih se organizuju poslovi energetike, komunikacija i informacionih tehnologija, saobraćaja, zdravstva, vodnog područja, proizvodnje i oskrbe hranom i sistemom sigurnosti hrane, robnih zaliha, proizvodnje, skladištenja i prijevoza opasnih materija, nacionalnih spomenika i drugih vrijednosti.

Federalna vlada je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju projekata iz Programa javnih investicija u sektoru energije zaključno sa 30.6.2022. godine.

Nakon uvida u tekst Informacije o opravdanosti pridruživanja BiH inicijativi „Globalna alijansa za pitanje nestalih osoba“, koji je joj je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlada FBiH izjasnila se da nema primjedbi, prijedloga i sugestija, te je dala pozitivno mišljenje na ovaj tekst.

Vlada je usvojila informaciju o produženju perioda važenja Strateškog okvira za reformu javne uprave 2018-2022. i Akcionog plana za reformu javne uprave, te donijela odluke kojima su period važenja i rokovi za realizaciju ovih dokumenata produženi do 2027. godine.

U danas usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva trgovine o registriranim predstavništvima stranih osoba u FBiH u prošloj godini, navedeno je da je u Federaciji BiH, zaključno sa 31.12.2021. godine, bilo 361 predstavništvo iz 42 države.

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o realizaciji svojih zaključaka za period januar-juli 2022. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je, na prijedog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zbog isteka mandata dosadašnjih, za nove članove Policijskog odbora za policijske službenike FBiH, na mandat od dvije godine, imenovala Enesa Zeljkovića i Amira Šutrovića. Aktuelnom predsjedniku ovog odbora Zoranu Čegaru mandat na ovoj dužnosti traje do 22.12.2022. godine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.