“USOV”: Uskoro formiranje resursnog centra za slijepe osobe na nivou BiH

Drugog dana Konferencije pod nazivom “Upoznajmo prednosti korištenja pomagala asistivne tehnologije za slijepe i slabovidne osobe- praćenje razvoja, praktična primjena i podrška za nabavku” održane u organizaciji Usov Udruženje Slijepih Visoko u terminu 10./11. novembar 2017. godine obrađene su i teme :
1.) “Apple platforme kao superiorna zamjena u radnom okruženju za slijepe i slabovidne osobe”, prezentator Adin Ćebić, mladi student iz Zavidovića,  i tema: 2.) “Pristupačnost Android operativnog sustava za potrebe slijepih i slabovidnih osoba na pametnim telefonima ” prezentatora Hrvoje Katića iz Zagreba. 

Nakon otvaranja rasprave o temama, od učesnika saznajemo da je ovo prva konferencija ovog tipa nakon 9 godina, a da je prethodna održana u Sarajevu 2008. godine i iskazane su iskrene pohvale za Usov Udruženje Slijepih Visoko na uspješno organizovanoj i dobro osmišljenoj Konferenciji.

Jedan od važnijih zaključaka na održanoj konferenciji slijepih u Visokom je to da narednom periodu slijedi formiranje resursnog centra za slijepe osobe na nivou BiH, koji bi artikulisao potrebe slijepih u savremenom dobu, te kroz pokretanje zakonskih procedura omogućio nabavku savremenih asistivnih pomagala i veću uključenost slijepih u društvene tokove.