BiHUskoro prijedlog o vanrednom povećanju penzija u RS-u

Uskoro prijedlog o vanrednom povećanju penzija u RS-u

S obzirom na aktuelnu situaciju i porast cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada RS-a ubrzo će izaći sa prijedlogom o vanrednom povećanju penzija, na čemu se intenzivno radi ističu u Fondu PIO-a. Navode i da su protekle godine po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ostvarili prihod od milijardu i 23 miliona KM.

Od 2013. godine penzije su, napominju u Fondu PIO-a, nominalno povećane za 30,53, a efektivno za 36,75 odsto, tako da će sa usklađivanjem koje slijedi od januara ove godine, kažu, penzije u posljednjih devet godina biti efektivno povećane za oko 40 odsto. Protekla godina je, kažu, bila jedna od najuspješnijih a prihodi su bili veći za 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

„Prosječan prihod na mjesečnom nivou iznosio je 85,2 miliona KM, a na mjesečnom nivou prvi put smo prešli cifru od 4 miliona prosječno svakog mjeseca“, navodi Mladen Milić, direktor Fonda PIO-a RS-a.

Prema podacima iz Jedinstvenog registracionog sistema, posljednjeg dana 2021. godine evidentirano je rekordnih 321.946 osiguranika, što je u odnosu na 2020. godinu više za 6.448 osiguranika.

„U prošloj godini imali smo najmanju stopu broja korisnika prava, svega 0,6 %, odnosno imali smo 1.581 korisnika više na dan 31.12.2021. u odnosu na isti dan 2020. Imali smo godina, poput 2010. i 2011., kada smo imali od 10 do 11 hiljada korisnika prava na godišnjem nivou porast“, dodaje Milić.

Izmjenama Zakona o PIO-u omogućeno je ukidanje rješenja o utvrđivanju posebnog staža u dvostrukom trajanju. Ovom izmjenom omogućeno je svakom osiguraniku koji ima utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju da Fondu podnese zahtjev o ukidanju rješenja koji ima utvrđen poseban staž.

„S obzirom na to da Zakon predviđa da se period koji je rješenjem Fonda utvrđen u poseban staž u dvostrukom trajanju ne računa u staž osiguranja, uočena je činjenica da to stvara praktične probleme u pogledu rješavanja statusnih pitanja, porije svega lica zaposlenih u policijskim agencijama BiH, i ta lica su dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na svoje kolege iz FBiH“, ističe Radan Nikolić, pomoćnik direktora u Sektoru za ostvarivanje prava Fonda PIO-a.

Izmjenom Zakona omogućeno je svakom osiguraniku koji ima utvrđen staž u dvostrukom trajanju da podnese zahtjev Fondu PIO-a za ukidanje rješenja kojim mu je utvrđen taj staž. Za ukidanje rješenja već je podneseno 87 zahtjeva, a ukupan broj osiguranika koji imaju utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju, a nisu ostvarili pravo na penziju, jeste 77.030.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE