Uskoro novi album Visočanina Armina Muzaferije

“Previše cijenim svoju publiku da bi ih opterećavao bilo čim drugim osim onog što traže od mene, a to je iskrena pjesma!”

713

Novi album Armin Muzaferija promovisaće 19. maja u Sarajevu. U pauzi između nastupa Armin je odgovorio na nekoliko pitanja, saznajte njegovo mišljenje o Evroviziji, zašto do sada nije imao duete, koliko cijeni sevdah, te šta donosi njegov novi album.

 

Backstage: Novi album…šta ste pripremili, sa kojim ste autorima sarađivali?

Novi album je plod od 4 godine rada, života, prijateljstva i ljubavi. Pokušali smo napraviti nešto novo, ali je ipak to stari Armin, ali malo ozbiljniji, zreliji i stariji. Sve se to odrazilo na pjesme koje su nastale onako spontano iz srca, a u tome su pomogli prije svega moji prijatelji iz svih krajeva svijeta, ali pečat su dali Mahir Sarihodžić, Antonija Šola, Lejla A.Terović, Mensura Bajraktarević, Alen Lemešević…

Backstage: Vaše pjesme često imaju poruke, ne pjevate da biste pjevali, šta sa ovim albumom poručujete?

Pjevanje je način mog izražavanja..komunikacije s ljudima. Tekstove koje prihvatam i pjevam su isključivo oni koji vas mogu zamisliti o ličnom stanju…moralnom, duhovnom i emotivnom. Previše smo se opteretili materijalnim, pa se trošimo na ostvarivanje nekih ciljeva koji nas ne čine sretnim i  trošimo vrijeme i novac  koji nije naš,  na te stvari koje nam ne trebaju, da bi zadivili ljude do kojih nam nije stalo. A zaboravljamo na glavni ljudski kod, odnosno gorivo na koje idemo – ljubav. Pokušavam barem malo doprinjeti tome kroz iskrene pjesme.

Backstage: Nerijetko izvodite i sevdalinke, koliko vam je važna i duhovna muzika?

Kad čovjek aktivira kod na koji radi – iskrenu ljubav , onda dobija novi pogled na sve, pa uvidi tad da srce ne služi samo za poneku prolaznu ljubav, već da traži nešto vječno, a to je ljubav prema Bogu. Najljepši je osjećaj kad pjevate  i izražavate ljubav prema Onome koga najviše volite.

A kad je riječ o sevdahu…to nije pjesma, to je svaki Bosanac i Hercegovac…to je u nama.

Backstage: Jedan ste od rijetkih izvođača u regiji koji ne gradi karijeru na skandalima, a koji ima karijeru, kako to komentarišete?

Previše cijenim svoju publiku da bi ih opterećavao bilo čim drugim osim onog što traže od mene, a to je iskrena pjesma… bitno je da to objasnite i medijima i onda su stvari na svom mjestu. Mnogi danas pripisuju krivicu skandala samo medijima, a istina je da su mediji tek jedna karika u lancu koji potiče od onoga koji želi biti u skandalu. Valjda neki mladi danas nemaju strpljenja za kvalitetnu karijeru pa pribjegavaju popularnosti preko noći – putem skandala, a ne znaju da se takve karijere srozaju za tren.

Backstage: Nastupate često van granica BiH, koju muziku sluša dijaspora?

Pa naša dijaspora je interesantna…  to su naši ljudi željni Bosne i svega našega, a mi na nastupima pokušavamo da napravimo ambijent Bosne. Često pored svojih pjesama pjevam dosta sevdaha i duhovne muzike.

Backstage: Da li biste predstavljali BiH na Evroviziji i kakvo je vaše mišljenje o ovom takmičenju?

Nekad sam sanjao o tom takmičenju uz koje su svi muzičari s ovih prostora odrastali godinama…pa mi je posebno žao što je Evrovizija otišla u drugom smjeru u kojem se ja ne pronalazim. Međutim ima još razloga zbog kojih više to nije to…Mnogo bitnijih stvari ima na koje se treba potrošiti novac koji je namjenjen za Evroviziju. To trenutno našoj zemlji ne treba.

Backstage: Do sada niste imali dueta…

Pa jednostavno se nije desilo… kao i u svemu, smatram da duet treba nastati prirodno…spontano… imam pjesama u ladici koje su potencijalni dueti…ali nekako čekam da se samo po sebi desi…

Komentari

komentara