SportNogometUskladili smo pravila sa europskim zakonima

Uskladili smo pravila sa europskim zakonima

Evropska fudbalska unija (UEFA) ima povjerenje u usklađenost svojih novih pravila sa evropskim zakonima, poslije odluke Evropskog suda koji je presudio da su nezakoniti propisi po kojima se zabranjuje klubovima da osnuju i učestvuju u Superligi.

“Ova presuda ne znači odobrenje takozvane Superlige. Naprotiv, ona naglašava već postojeći jaz u propisima UEFA-e, tehnički aspekt koji je već prepoznat i ispravljen u junu 2022. godine sa novim tekstovima”, navodi se u saopštenju UEFA-e.

Propisi Evropske fudbalske unije i Međunarodne fudbalske federacije koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi su nezakoniti, odlučio je Evropski sud pravde.

Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga poslIJe oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati poslIJe pokretanja u aprilu 2021. godine. 

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Inter, Milan i Athletico Madrid, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real Madrid i Barcelona.

Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja obratila se poslIJe toga sudu i optužila je UEFU i FIFU da krše zakon o konkurenciji i da zloupotrebljava dominantan položaj.

Sud je presudio da su tada UEFA-ina pravila bila u suprotnosti sa evropskim pravom o konkurenciji jer nisu bila regulisana “nikakvim kriterijumima koji bi obezbijedili njihovu transparentnost, objektivnost i nediskriminaciju”.

Međutim, UEFA smatra da je u međuvremenu popunila tu prazninu, pošto je prošlog ljeta usvojila uredbu od 24 stranice koja predviđa sistem autorizacije za “međunarodna međuklupska takmičenja”.

Evropska kuća fudbala “ostaje odlučna da brani piramidu evropskog fudbala, zajedno sa nacionalnim federacijama, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU, vladama i parnterima”, dodaje se u saopštenju.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE