UPSHIFT Virtual Edition: Ibrahim Muzaferija vodio tim do pobjede!

UPSHIFT Virtual Edition: That Time Ibrahim Mentored a Team to a Victory!

Izvor: mistral.ba

Biti mentor ili mentorisan je veliki dio naše kulture. Svi smo bili u obje uloge, više puta. Prenijeti ili primiti mentalnu dobrotu prilično je nagrađujuće.

Onog trenutka kada smo dobili e-poštu od Leile (Udruženje „Laboratorium“ Tuzla), pozivajući članove naše zajednice da budu mentori na projektu UPSHIFT – odmah smo rekli “da”.

Ibrahimov tim (Elma Slabić, Nezir Škaljić, Selma Salman, Affan Saračević, Harun Kološ) ponudio je praktično rješenje pitanja savjetovanja o izboru karijere učenika.

Za samo sedmicu dana, osmislili su maketu web stranice koja nudi različite resurse i alate kako bi pomogli učenicima dok traže najbolje prilike.

Budući da će se rješenje dalje razvijati u narednim sedmicama, ne možemo dijeliti više informacija o proizvodu. Međutim, mi ćemo se potruditi da to učinimo, nakon što to dovrše.

„Kao analitičar podataka, uživao sam u promatranju i pomaganju u procesima iza scene. Način na koji su timovi ocijenili problem kritičkim razmišljanjem, definirajući slične društvene obrasce u zajednicama – bio je zamršen i nadahnjujući. Pobjednički timovi ili ne, vjerujem da je ovo bila win-win igra za svaku mladu osobu koja je učestvovala. “ – Ibrahim navodi.

Prelaskom u virtualni prostor, UPSHIFT BiH postao je prvi na svijetu koji je u potpunosti implementiran putem interneta! I možemo li dodati – prilično uspješno.

Od ukupno 88 prijavljenih ekipa, 9 se prijavilo na takmičenje (ukupno 31 učesnik iz Sarajeva, Visokog, Zenice, Tešnja i Tuzle). Njihovo virtualno putovanje (od susreta sa timom, brainstorminga do izrade prototipa) trajalo je 7 dana.