NaslovnicaZDKUprava polici...

Uprava policije MUP-a ZDK partner u Programu “Povećanje sigurnosti u školama”

Danas, 27.09.2022.godine, u Hotelu “Zenica” u Zenici, u organizaciji Insituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održan je stručni skup u okviru Programa “Povećanje sigurnosti u školama” gdje su predstavljene smjernice za rad sekcije prve pomoći te potpisana zajednička Izjava o partnerstvu između predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.
Prilikom obraćanja učesnicima skupa, policijski komesar Rusmir Šišić je naglasio da se radi o specifičnom projektu i inovativnom pristupu, gdje policijski službenici i zdravstveni radnici djeluju prema najosjetljivijoj kategoriji društva, a sve u cilju preventivnog djelovanja na osiguranju zdravlja i sigurnosti djece i omladine.

Obzirom da su djeca žrtve krivičnih djela i prekršaja, kroz ovakav proaktivan pristup, pored unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja djece i omladine, fokus će se staviti na prevenciju vršnjačkog nasilja, nasilja u porodici, cyber kriminala i svih drugih vidova nedozvoljenog ponašanja u kojim posljedice mogu snositi djeca i maloljetnici.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će biti partner te će prihvatiti svaku inicijativu kao i projekat predložen od strane drugih institucija i subjekata u društvu, koji u svojoj konačnici imaju za cilj poboljšanje i unapređenje sigurnosti ljudi, u ovom slučaju djece.

Na kraju je izlaganja, policijski komesar je zaključio da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući proaktivnom pristupu i izraženom senzibilitetu za ovu vrstu problematike, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, sprovela značajane projekte, koji će uvesti jedan novi kvalitet u postupanju i djelovanju policijskih službenika, ne samo u kontekstu povećanja sigurnosti djece u školama, nego i općenito poduzimanja mjera na prevenciji i dokumentovanju nedozvoljenih i negativnih ponašanja u kojim žrtve mogu biti djeca.

Također je izrazio uvjerenje da će ovaj i drugi slični projekti rezultirati dobrim efektima i otvoriti neke nove mogućnosti za razvijanje dobrih praksa i procedura.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.