Upoznajte ljekovita svojstva biljke koja temeljito čisti pluća …

PRIJEKI LIJEK ZA DIŠNE ORGANE: Upoznajte ljekovita svojstva biljke koja temeljito čisti pluća, a uz pomoć ovog recepta zaboravit ćete kad ste se zadnji put nakašljali….

Korijen ove biljke se najčešće koristi za izradu prirodnih lijekova za dišne puteve, odnosno za čišćenje pluća i liječenje kašlja

Preporučuje se za liječenje astme i bronhitisa. U slučaju suhog kašlja razbija sluz i potiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.


Oman (lat. Inula helenium) je ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj, holističkoj medicini.

Oman je lako dostupna biljka koja raste u livadama, a često i pored puteva. Može narasti do dva metra, a cvjetovi su žuti i podsjećaju na cvijet suncokreta.

Ljekoviti dio biljke je korijen koji ima ugodan miris, ali okus je gorak. Korijen omana se najčešće koristi za izradu prirodnih lijekova za dišne puteve, odnosno za čišćenje pluća i liječenje kašlja.

Preporučuje se za liječenje astme i bronhitisa. U slučaju suhog kašlja oman razbija sluz i potiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži eterična ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoninsku kiselinu, seskviterpenske laktone, saponime, sterole i pektin.

Esencijalna ulja iz omana koristila su se za liječenje kašlja kod tuberkoloze, a iskustva pokazuju da njegov korijen potiče liječenje prehlade, gripe, pneumonije, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Oman se može koristiti kao čaj, esencijalno ulje i kao kombinacija s drugim ljekovitim prirodnim namirnicama.

Jedan od poznatijih lijekova od omana namijenjen za zdravlje pluća i dišne puteve je kombinacija meda i ove biljke.

PRIPREMA

Korijen omana izrežite na komade pa ga stavite u teglu. Potrebno je da polovicu tegle od 750 ml ispunite korijenom, a zatim u drugu polovicu dodajte med.

Okrećite teglu nekoliko dana na jednu pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili.

Nakon par dana lijek možete koristiti, a preporučljivo je da ga čuvate u frižideru.

Ako imate problem s kašljem, a možete i preventivno, svakog dana uzmite po kašiku ovog prirodnog lijeka.

SB