Uposlenici Muzeja obišli lokaciju u Kološićima i utvrdili da se radi o stećcima

Nakon našeg pisanja o inicijativi mještana MZ Kološići, a vezano za očuvanje četiri spomenika za koja se mislilo da su stećci, danas je stigla i potvrda te informacije.

– Predstavnici Muzeja Visoko danas su bili u Kološićima i obišli lokaciju te utvrdili da se zaista radi o četiri stećka velikog istorijskog značaja koji datiraju iz srednjeg vijeka. Odmah je dogovoreno i da nakon 1.maja započnu iskopavanje ovih spomenika koje će predvoditi stručnjaci iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva. Tek nakon što oni završe svoj posao mi ćemo kao inicijatori i mještani MZ Kološići izvršiti adekvatno ograđivanje ovih vrijednih čuvara istorije Bosne kako smo prvobitno i zamislili. Ovim putem javno želim i da se zahvalim uposlenicima Muzeja koji su brzo reagovali i pokazali svu ozbiljnost kada je u pitanju zaštita našeg kulturnog i istorijskog nasljeđa – izjavio je za Visoko.co.ba Amir Mušinbegović, predsjednik MZ Kološići i jedan od inicijatora ideje o zaštiti stećeka za koje postoji vjerovanje da su čuvari sela.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.