ZDKUpitan angažman ginekologa tokom sudske zabrane: Javni upit odgovornim u Kantonalnoj bolnici...

Upitan angažman ginekologa tokom sudske zabrane: Javni upit odgovornim u Kantonalnoj bolnici Zenica

Više od pet mjeseci prošlo je od potresne priče RadijaSlobodna Evropa pod naslovom  „‘Halo, bona diši‘: Poslijeporođaja pravdu traže na sudu” u kojem su objavljenazapanjujuća svjedočenja porodilja iz BiH. U tom tekstu, nažalost, značajan dio odnosio se na loša iskustva izzeničke Kantonalne bolnice gdje je već nekolikoginekologa pravosnažno osuđeno, a protiv najmanje četiriu toku su istrage koje vodi Tužilaštvo ZDK.

U priči RSE od 10.novembra 2022.godine objavljeno je traumatično iskustvo Zeničanke koja je, za razliku odmnogih porodilja, odlučila javno da progovori. U nastavkucitiramo dio priče RSE:

“Na ovaj korak se, pak, odlučila Zeničanka inicijala E.B. (identitet poznat redakciji RSE), koja izgubila bebu naporodu 2019. godine. Tužila je Jasmina Hodžića, ginekologa Kantonalne bolnice u Zenici koji ju je porađao.

Gubitak bebe tokom teškog i traumatičnog poroda joj je, kaže, bila najveća, ali ne i jedina trauma iz bolnice.

Prisjeća se kako joj tokom vremena provedenog u predrađaoni niko od osoblja nije prilazio, osim kad je došlababica s dvije medicinske sestre da joj uradi CTG.

Babica mi traži da se okrenem na lijevi bok i da dišem, što ja i radim. Međutim, ona tada po prvi put povisuje svojglas, obraćajući mi se riječima: ‘Halo bona, razumiješ li tibosanski jezik, kad ti kažem da dišeš onda diši‘. Bez da mi je prije toga išta objasnila, jer bila sam prvorotka“, ističeona.”

Ginekolog Jasmin Hodžić je u augustu 2021. godinepravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora za nesavjesno liječenje. U zakonu se navodi kako to podrazumijeva neprikladan način liječenja čime se dovodido pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

Krivični zakon Federacije BiH za ovo kazneno djelopredviđa kaznu zatvora do tri godine.

Zeničanka koja je tužila ginekologa tvrdi da je razočaranaizrečenom kaznom, ali da joj je, istovremeno, bilo bitno da ga je sud proglasio krivim.

“Taj ljekar nije mogao biti osuđen više, jer mu je suđeno za moje psihičko stanje. Sudski procesi su jako teški i stresniza porodilje, posebno ako na tim ročištima vidite fotografijevašeg djeteta s obdukcije. No, to vas na neki način ojačada se borite i kažete da neće moći to tek tako“, ističe ona.

Hodžić je početkom septembra ove godine vraćen naradno mjesto doktora medicine subspecijaliste u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Šta kažu u bolnici u Zenici?

U zeničkoj bolnici za RSE ističu da je Hodžiću zatvorskakazna preinačena u novčanu, te da za vrijeme izrečenezabranenije obavljao akušerske poslove“. Kako tvrde, u tom periodu bio mu je prilagođen ugovor o radu i nije imaodežurstva.

“Od 1. septembra on redovno obavlja poslove svogradnog mjesta, bez ikakvih zakonskih ograničenja“, navelisu iz bolnice u Zenici za RSE.”, dio je teksta RSE koji se odnosio na Kantonalnu bolnicu Zenica.

Prema informacijama do kojih smo došli, u Kantonalnojbolnici Zenica nije postupljeno onako kako je javnostiprezentirano. Radi istinitog i objektivnog informisanjajavnosti ovim putem javno, a i zvaničnim putem neštoranije, pitamo odgovorne u najvećoj zdravstvenoj ustanoviu ZDK da javnosti odgovore na tri pitanja:

1.    Da li je moguće da je dr.Jasmin Hodžić imao ugovor o radu s JU KB Zenica kao subspecijalista fetalne medicine iakušerstva u vrijeme kada mu je bilo sudski zabranjeno da obavlja akušerske poslove?

2.    Da li je, ako jeste, za koliko JU KB Zenica oštećena u razlici plate između specijaliste ginekologije i akušerstva isubspecijaliste fetalne medicine i akušerstva u tokuperioda sudske zabrane obavljanja akušerskih poslova za dr.Hodžića?

3.    S obzirom na to da zbog pravosnažne sudskezabrane nije mogao obavljati akušerske poslove ni kaospecijalista ginekologije i akušerstva, da Ii je izvršenoadekvatno smanjenje plate dr.Jasminu Hodžiću?

Odgovore na postavljena pitanja, ako ih dobijemo, objavitćemo u potpunosti u jednom od narednih članaka koji se odnose na istrage koje se vode protiv nekoliko ljekaraKantonalne bolnice u Zenici.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE