NaslovnicaBiHUPFBiH: Mjere...

UPFBiH: Mjere Vlade FBiH ohrabrujuće, ali nedovoljne

Predložene mjere Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa neuporedivo su bolje od ranijeg prijedloga i ohrabrujuće su, ali nedovoljne, smatraju iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH).

S ciljem zaštite života i zdravlja zaposlenih i očuvanja radnih mjesta, iz UPFBiH pozivaju Vladu FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH na potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljudi na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta, srazmjerno snazi – radnici najmanje, poslodavci više, a vlade najviše, saopćeno je iz UPFBiH.

“Insistiramo da se hitno preusmjere sva budžetska sredstva, osim onih namijenjenih za plaće uposlenih, vanbudžetske fondove, zdravstvenu zaštitu, PIO/MIO, socijalnu zaštitu i slično, za umanjivanje efekata krize izazvane pandemijom koronavirusa”, naglašavaju iz UPFBiH.

Smatraju da su predložene mjere samo početkak djelovanja u pravcu stabilizacije privrede i saniranja posljedica pandemije koronavirusa.

“Mjere će se morati mijenjati i usklađivati sa daljnjim razvojem situacije u BiH, okruženju i svijetu. Podržavamo selektivnost u primjeni mjera, uz uslov da kompanije koje se nalaze u stanju ekonomske ugroženosti ne mogu računati na pomoć ukoliko otpuštaju radnike”, naglašavaju iz UPFBiH.

Kao nedostatak u predloženim mjerama navode da se ne uzima u obzir pogoršanje situacije na terenu, niti dužina trajanja krize. Naglašavaju da se sa setom mjera koje će pomoći privredi moraju uključiti i niži nivoi vlasti, uzimajući u obzir podjelu nadležnosti.

“Insistiramo da se hitno stavi u funkciju Koordinacioni odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, koji mora što prije početi operativno djelovati. Također, tražimo da se hitno definiraju procedure i primjenjuju mjere koje je donijela Vlada FBiH”, navode u saopćenju.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.