BiHUN UPOZORAVA: Bosna i Hercegovina će "spasti" na 2 miliona stanovnika!

UN UPOZORAVA: Bosna i Hercegovina će “spasti” na 2 miliona stanovnika!

Bosna i Hercegovina bilježi pad naliteta i podaci su iz godine u godinu sve gori. Prema procjenama UN-a, nastave li se ovakvi trendovi, u BiH će 2100. godine živjeti manje od 2 miliona stanovnika, prenosi ba.n1info.com.

“Od toga kako dijete hraniti, gdje će u vrtić, a gdje u školu. A da ne spominjem taj financijski momenat”, tvrdi Zuban.

Upravo su financijska i socijalna nesigurnost, kriza i migracija uticali na pad nataliteta u BiH.

Prema podacima državne Agencije za statisitku, u 1996. godini u BiH rođeno je blizu 46.500 beba, no od 2009. bilježi se negativni pad. Prošle godine rođeno je “samo” 29.247 beba. Statitsitke pokazuju situacija će biti još gora.

“Očekujemo u narednom periodu još veću razliku, još veći minus prirodnog priraštaja”, navodi Radoslav Ćorović, suradnik za demografiju Agencije za statistiku BiH.

Tako u porodlištima, dječiji krevetići postaju sve prazniji. Ništa bolja situacija nije ni u školskim klupama. U oba bh. entiteta prvačića je sve manje. U Sindikatima obrazovanja tvrde, kriv je sustav.

“Sama situacija gdje imate skoro 50 posto nezaposlenih, ni u kom slučaju ne daje mogućnost mladim ljudima da stupe u bračne vode, da povećavaju natalitet”, smatra Selvedin Šatorović iz sindikata osnovnog obrazovanja BiH.

Stoga imamo situaciju da se sve manje djece upisuje u školu. Nema ni razreda, a još malo neće biti ni općina.

Koliko državu brine pad nataliteta najbolje pokazuju iznos dječijih doplataka.

“Tačno je da su ti dodaci mali, oni ne mogu ni pet dana da izdrže potrebe jednog djeteta. Ali sve bi se to može prevazići, pa ni naši roditelji nisu imali velike mogućnosti, ali su se nekako kućili i stvarali dio po dio”, ističe sociolog Srđan Vukadinović.

Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno postaje zemlja staraca. Sve je veći broj umrlih, a manji broj rođenih. Prema procjenama UN-a, 2050. naša zemlja bit će sirmašnija za milion i 400 hiljada stanovnika. Bijela kuga nije zahvatila samo BiH. Alarmatnte podatke bilježe i zemlje regije, navodi ba.n1info.com.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE