NaslovnicaSvijetUN osudile na...

UN osudile nasilje nad iranskim demonstrantima i pokreću misiju za istragu

Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija osudio je nasilno suzbijanje mirnih demonstracija u Iranu i formirao nezavisnu misiju za istragu za navodno zlostavljanje, prije svega žena i djece.

Rezoluciju koju su predložili Njemačka i Island na sastanku u Ženevi je podržalo 25 zemalja. Šest zemalja je glasalo protiv – Kina, Pakistan, Kuba, Eritreja, Venecuela i Jermenija, dok je 16 bilo uzdržano.

UN su ranije apelovale na iransku vladu da prekine sa nasiljem nad demonstranatima.

Protesti u Iranu počeli su prije više od dva mjeseca zbog ubistva Mahse Amini. Ona je umrla od posljedica prebijanja moralne policije, jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.