Umro Kofi Annan, kum 6-milijarditog stanovnika planete Zemlje

U 80-toj godini života umro je bivši generalni sekretar UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Anan. On je priznao da su Ujedinjeni Narodi zakazali tokom rata u bivšoj Jugoslaviji..

Annan je bio kum i jednom Bosancu iz Visokog. Adnan Mević proglašen je za 6-milijarditog stanovnika planete Zemlje. Na ceremoniji bile prisutne medijske kuće iz cijelog svijeta. Kofi Annan je održao govor i uzeo bebu u ruke i dao joj ime.

Kofi Annan rođen je u Gani a na čelu UN-a nalazio se od januara 1997. do decembra 2006. godine. 2001. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Gana je proglasila sedmodnevnu žalost.

Kofi Annan se izvinuo za zakazivanje UN-a tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stokholmu Kofi Annan je izjavio:”Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi  su sramota za UN, jer su strašni zločini  počinjeni pred očima naših trupa. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje, članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali.”

Annan 2004. pozdravio donošenje izvještaja Vlade RS o Srebrenici

Kofi Annan je u saopštenju  objavljenom sredinom novembra 2004. pozdravio donošenje sada ponovo aktuelnog izvještaja vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici. On je posebno pozdravio izvinjenje tadašnje Vlade RS sa Mikerevićem na čelu za počinjeni zločin i njihove izraze saučešća upućene žrtvama.

Adnan Mevic, Bosnien, sechsmilliardste Mensch. (DW)Adnan Mević proglašen 6-milijarditim stanovnikom planete Zemlje – kum mu je bio Kofi Annan

Annan je bio kum i jednom Bosancu iz Visokog. Adnan Mević proglašen je za 6-milijarditog stanovnika planete Zemlje. Na ceremoniji bile prisutne medijske kuće iz cijelog svijeta. Kofi Annan je održao govor i uzeo bebu u ruke i dao joj ime.

Je li nam u DNK da se stalno sukobljavamo?

Da je sve bilo po volji Kofi Annana, šezdesetu godinu svog postojanja bi UN dočekao reformisan i spreman za 21. vijek. Ali za to nije bilo političke volje. Program reformi ovog bivšeg generalnog sekretara je najprije razvodnjen.. A onda su se države članice najprije posvetile milenijumskim ciljevima, kao što je borba protiv siromaštva, izbjegavajući konkretne finansijske obaveze. Odgodjena je i reforma Vijeća Sigurnosti. U širokom luku se zaobišao poziv da se usvoji jasna definicija šta je to terorizam. Na ovom primjeru se jasno vidjelo kako je teško postići sporazum o tome kako izgleda buduća uloga UN-a.

Kofi Annan bei einer UN Polizei Inspektion in BosnienKofi Annan tokom jedne posjete UN-trupama u BiH

Upitan o lekcijama naučenim iz Ruande, BiH i Sirije, istakao je da one ukazuju na to da smo svi ljudska bića i upitao: “Hoćemo li ikad izvući pouke? Je li nam u DNK da se stalno sukobljavamo jedni s drugima?”

 

DW.DE