Umjetnička ceremonija mira održana i u Visokom

457

Visoko i Bosna i Hercegovina ovog četvrtka su bili destinacija koju je posjetila holandska Fondacija „Temple Europe“, sa svojim interesantnim umjetničkim performansom. Riječ je o umjetničkoj ceremoniji koja poziva na mir i zajedništvo, a pod nazivom „Zlatno sunce“.

– Naš cilj je razviti mrežu mira, sreće i jedinstva u svim država Evrope i u cijelom svijetu. Sam performans je jako interesantan, a sastoji se od 52 slagalice, odnosno dijela slagalice, koje publika i svi oni koji dođu na performans, slažu i postavljaju na mjesto koje je određeno na šablonu. Svako diže po jedan komad slagalice, predstavi se, a onda kaže i koju zemlju predstavlja. Tu je 51 država Evrope, a 52.dio slagalice predstavlja Evropu i neku vrstu zajedništva, kao što to zajedništvo predstavlja i „Zlatno sunce“ koje na kraju dobijemo. – pojasnila nam je Fruk Rimersma (Frouk Riemersma) osnivačica Fondacije. 

Do sada su performans izveli u Italiji, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Njemačkoj, BiH, a nakon Visokog naredna destinacija je Rusija, 24.jula. U karavani koja je stigla u Visoko ukupno je devet ljudi, a taj broj se mijenja, ovisno o putovanju.

– Imamo svoju fondaciju i sav novac koji dobijemo kroz donacije koristimo za ovo povezivanje, za promociju mira, ljubavi, zajedništva. Ovo je naše hodočašće. Posjećujemo jednu po jednu zemlju, evo na red je došla i Bosna, a namjera nam je da obiđemo sve i jednu državu u Evropi, da dođemo u svaku zemlju. Inače, ljudi su oduševljeni, imaju osjećaj da mogu nešto da urade, za sebe, svoje zemlje, za Evropu i svijet, a niko od njih ne želi sukobe, ratove i probleme. Na kraju, bitno je reći da u ceremoniji mogu da učestvuju svi, od male djece, do onih najstarijih, otvoreni smo za sve ljude. – kazala nam je Fruk.

Komentari

komentara